Acum 28 de ani, Nicolae al României păşea pentru prima dată în patria bunicului său, Regele Mihai

25 aprilie 2020   Royals

A fost unul dintre acele momente memorabile care i s-au întipărit în minte nepotului fostului suveran. Iată imaginile de atunci!

25 aprilie 1992. Era abia al treilea Paşte sărbătorit de români în libertate. Un moment considerat oportun de către Familia Regală pentru o nouă încercare de revenire în ţară, după cea eşuată din 1990. De această dată, Regele Mihai avea să vină însoţit de nepotul său, Nicolae, pe care l-a prezentat întregii Românii.

”Şi Regina şi eu am trăit o mare bucurie la naşterea lui!", povestea fostul suveran. "Fiecare nepot a fost o bucurie, dar când s-a născut el, venea cel îndelung aşteptat... Dacă Regina şi cu mine n-am putut avea un fiu, ni s-a dat nepotul care, la timpul hotărât de Bunul Dumnezeu, va pune lucrurile în matca lor”, credea Regele Mihai, care vedea în Nicolae un adevărat succesor al Casei Regale.

Sosirea în România a avut loc pe aeroportul Suceava – Salcea, unde Majestăţile Lor au fost întâmpinaţi de Arhiepiscopul Pimen, precum şi de Principesa Elena şi tânărul Nicolae, fiul acesteia, sosiţi în ţară cu două zile înainte. De la aeroport, Majestăţile Lor s-au îndreptat spre Mânăstirea Putna, unde au participat la un serviciu religios oficiat lângă mormântul lui Ştefan cel Mare (în acel an se aniversau 535 de ani de la urcarea pe tron a lui Ştefan cel Mare). S-a cântat Imnul Regal şi s-a scandat "Traiască Regele!" şi "Regele Mihai", după care a avut loc şi o conferinţă de presă în Sala Tronului Domnesc a Mânăstirii. Noaptea, de la ora 23:40, Regele şi Regina au asistat la Slujba Învierii.

Duminică, 26 aprilie, Regele şi Regina au sosit cu avionul la Bucureşti, unde la 13:30 au participat la a doua slujbă a Învierii, oficiată la Biserica Sfântul Gheorghe. În drumul spre Biserică, a fost întâmpinat un număr impresionant de români, care l-au ovaţionat de-a lungul parcursului coloanei oficiale prin Bucureşti. 

Maşina regală a ajuns la Kilometrul Zero încărcată cu flori, iar când Regele a ieşit în pridvorul bisericii a avut loc o explozie de entuziasm. După amiază, Familia Regală s-a cazat la Hotelul Continental, unde la ora 18:45 s-a adresat de la balcon mulţimii, avându-l alături pe nepotul său, atunci de doar 7 ani.

Mai târziu, Nicolae avea să-şi amintească de acel episod, descriindu-l ca "un moment de neuitat din istoria ţării noastre, foarte puternic şi emotionant".

Nicolae, pe numele iîntreg Nicholas Michael de Roumanie Medforth-Mills, s-a născut la 1 aprilie 1985 la Meyrin, în Elveţia, fiind fiul Principesei Elena a României (a doua fiică a regelui Mihai) şi al profesorului doctor Robin Medforth-Mills (decedat pe 2 februarie 2002). El era al treilea în ordinea de succesiune la tronul României, până la retragerea oficială a titlului de Principe şi a calificativului de Alteţă Regală pe 1 august 2015.

Principele Nicolae a trăit şi studiat în Marea Britanie, nefiind pregătit de familia sa, în primii ani de viaţă, pentru rolul dinastic. Îşi aminteşte că l-a auzit pe bunicul sau, Regele Mihai, povestindu-i despre România încă de dinainte de a vizita pentru prima dată ţara, în 1992. Vacanţele din timpul colegiului şi le petrecea în Franţa, în cadrul schimburilor de experienţă cu unele şcoli franceze, ori în Barcelona, în cadrul unor tabere de artă. În copilărie şi-a descoperit şi pasiunea pentru maşini, moştenită de la bunicul sau, Regele Mihai.

Nicolae a urmat ciclul primar şi gimnazial la şcoală Argyle House din Sunderland, Marea Britanie, până în anul 1999, iar apoi a frecventat cursurile Colegiului Shiplake, din Henley on Thames, unde a obţinut un certificat GCSE în matematică, franceză, germană, literatură şi limba engleză, tehnologia informaţiei, geografie şi ştiinţe, iar apoi a absolvit şi nivelul avansat al GCSE ("A-level") în franceză, ştiinţă afacerilor şi educaţie fizică. În anul 2009, Principele Nicolae s-a înscris la Universitatea din Londra, urmând cursurile universitare la Colegiul Royal Holloway, specializându-se în management, unde a absolvit în anul 2012. După absolvire, Principele Nicolae s-a hotărât să se dedice cauzei României, preluând o parte dintre activităţile Casei Regale.

El începuse însă să fie din ce în ce mai prezent în viaţă publică a României încă din anul 2008, iar la vârstă de 25 de ani (2010) a primit titlul de Alteţă Regală şi Principe al României. Urmând tradiţia Familiei Regale, el a fost implicat, în ultimii ani, în numeroase acţiuni caritabile. În februarie anul acesta, Nicolae a efectuat o vizită de o săptămână, cu caracter public, în Republica Moldova, prima să vizită în ţară vecină.

În august 2014, întrebat, într-un interviu acordat ziarului Gândul, dacă este pregătit să devină rege, Nicolae spunea că: "Dacă poporul român îmi va cere acest lucru, voi fi pregătit pentru o asemenea responsabilitate. Totuşi, nu există ceva care să te poată pregăti pentru o astfel de poziţie, însă, cred că sunt importante anumite valori fundamentale pe care le-am dobândit de la familia mea. În acelaşi timp, consider că şi caracterul joacă un rol important. Liderii adevăraţi au personalităţi puternice, dar şi capacitatea de a pune în balanţă ce este bun şi corect şi ce nu, fiind, de asemenea, oameni vizionari care au anumite ţeluri, precum şi puterea de a le pune în practică."

Mai multe