Adevărul despre averea Regelui Charles și a Reginei Camilla! De unde au atâția bani?

24 iulie 2024   Royals

Mulți se întreabă de unde au averi impresionante Regele Charles și Regina Camilla! Explicăm acum de unde provine averea celor doi!

Regele Charles și Regina Camilla se numără printre cele mai bogate persoane din Regatul Unit, iar săptămâna aceasta au fost dezvăluite sumele din conturile personale ale monarhului pentru anul 2023. În ultimii trei ani, subvenția suverană s-a ridicat la 86,3 milioane de lire sterline, pe baza a 25 % din veniturile Crown Estate, cifră care a fost redusă la 12 %, la cererea regelui. Pe lângă acest salariu anual, regele și regina au mai multe bunuri, inclusiv Castelul Balmoral, mai mulți cai de curse și o colecție impresionantă de bijuterii care datează încă de pe vremea Reginei Mary, bunica regretatei Regina Elisabeta. Dar de unde provine întreaga avere a Regelui Charles și a Reginei Camilla?

Regele Charles primește salariu

Regele Charles încasează un salariu anual prin intermediul subvenției suverane, iar familia regală va folosi apoi acești bani pentru a plăti cheltuielile aferente îndatoririlor oficiale, cum ar fi turneele regale și întreținerea reședințelor regale. Deși subvenția este în prezent de aproximativ 86,3 milioane de lire sterline, se așteaptă ca aceasta să urce la 132 de milioane de lire sterline anul viitor.

Cu toate acestea, aceasta nu este singura sursă de bani a lui Charles și Camilla, deoarece ei obțin venituri și din Ducatul de Lancaster, care se transmite de la monarh la monarh. Ducatul de Lancaster se întinde pe 18.000 de hectare de teren în Lancaster și Yorkshire. Întregul teren este evaluat la 645 de milioane de lire sterline și generează profituri în valoare de 20 de milioane de lire sterline în fiecare an. 

Înainte de a deveni rege, Charles ar fi beneficiat de Ducatul de Cornwall, care acoperă terenuri din sud-vestul Angliei, însă acesta a fost transferat Prințului William când Charles a încetat să mai fie Duce de Cornwall.

Investițiile făcute de Regele Charles

Potrivit unui raport realizat de The Guardian, valoarea netă totală a averii deținute de Regele Charles este estimată la aproximativ 1,8 miliarde de lire sterline, o parte din această sumă provenind din proprietățile, mașinile și colecțiile lor private. Cu toate acestea, o parte secretă a averii regelui și a reginei provine din investițiile lor. 

Este probabil ca regretata regină să fi transmis toate investițiile sale fiului său, iar în 1993, un reporter Times a descoperit că Majestatea Sa deținea active în valoare de aproximativ 43 de milioane de lire sterline.

Proprietățile Regelui Charles

Deși Palatul Buckingham, Castelul Windsor și Palatul Kensington sunt sinonime cu familia regală, acestea sunt de fapt deținute de stat și nu de rege și regină, astfel încât aceștia nu câștigă niciun ban din ele.

Cu toate acestea, Regele Charles și Regina Camilla dețin personal Balmoral în Scoția și Sandringham în Norfolk. Experții au estimat valoarea Balmoral la 80 de milioane de lire sterline, în timp ce Sandringham a depășit această valoare și se crede că valorează în jur de 250 de milioane de lire sterline. Sandringham își trage finanțele din faptul că este o proprietate puternic monetizată, turiștii plătind 23 de lire sterline pentru a vizita proprietatea atunci când familia regală este plecată, în timp ce terenul de 8 000 de hectare găzduiește proprietăți de închiriat, spații comerciale și terenuri agricole.

Au și bijuterii

Unul dintre cele mai evidente bunuri pe care Charles și Camilla le au este colecția privată de bijuterii a familiei, care a fost începută de străbunica regelui, Regina Mary. Raportul The Guardian sugerează că această colecție ar valora 533 de milioane de lire sterline.

Foto: Getty Images, Profimedia

Mai multe