Amintiri de la Încoronarea Reginei Elisabeta: Jackie Kennedy, reporterul anonim cu destin de Primă Doamnă

19 aprilie 2023   Royals

O lume întreagă se pregătește pentru prima încoronare din Marea Britanie, după mai bine de 70 de ani. La cea a Reginei Elisabeta, în mulțime se afla o figură care avea să devină legendă.

Era vorba despre o tânără reporteră americană plină de entuziasm, care se afla la cel mai important eveniment din cariera sa: încoronarea Reginei Elisabeta a II-a din iunie 1953.

Jacqueline Lee Bouvier cu siguranță că nu-și imagina în acea zi că, peste câțiva ani, va împărți scena mondială chiar cu regina în cauză, în calitate de Primă Doamnă a Americii.

În vara anului 1953, viitoarea Jackie Kennedy, în vârstă de 23 de ani, făcea chestionare pentru ziarul acum dispărut Washington Times-Herald. Slujba ei îi impunea să străbată străzile capitalei americane realizând „vox pop-uri” despre problemele zilei, pe care apoi le compila într-o rubrică din ziar.

Atunci când tânăra și frumoasa americancă a fost trimisă în Marea Britanie, cu misiunea de a scrie de la fața locului despre încoronarea Reginei Elisabeta, a fost, cu siguranță, încântată. Printre materialele pe care le-a semnat de la acest eveniment istoric a fost cel intitulat „Girl Reporter Quizzes Crowd at Coronation/O reporteriță vorbește cu mulțimea la Încoronare”. Jackie a mers, așadar, pe străzi pentru a discuta cu britanicii despre cât de entuziasmați sunt de acest eveniment istoric.

Aventura ei de la Încoronare a fost descrisă, mai târziu, de Jackie vărului ei, Hugh Auchincloss, drept „ultima dată când am fost cu adevărat liberă”. „Jackie vorbea des despre acea călătorie. A fost ultima dată când putea să meargă pe străzi neobservată. A venit acasă, s-a căsătorit cu John Kennedy și acesta a fost sfârșitul vieții ei private. Nu a mai cunoscut niciodată acea libertate.”

Logodna lui Jackie cu John F. Kennedy a fost anunțată de îndată ce aceasta s-a întors de la Încoronare, iar cei doi s-au căsătorit pe 12 septembrie 1953. JFK avea să devină cel mai tânăr președinte al Americii atunci când a depus jurământul, în ianuarie 1961.

Jackie s-a întors, așadar, la Londra, pentru prima dată de la încoronarea Reginei Elisabeta, în calitate de Primă-Doamnă a Americii, în iunie 1961. Vizita a făcut valuri și nu din motivele care trebuie: s-a scris că Jackie a jignit-o pe regină, descriind-o în privat drept „o femeie de vârstă mijlocie” și numind Palatul Buckingham „dărăpănat și trist ca un hotel de provincie neglijat”.

Foto: Getty Images, Profimedia

Mai multe