Astăzi se împlinesc 6 ani de la trecerea la cele veșnice a ultimului rege al României, Mihai I

5 decembrie 2023   Royals

Mihai I a fost rege al României între 20 iulie 1927 și 8 iunie 1930 și între 6 septembrie 1940 și 30 decembrie 1947. Fiu al principelui moștenitor Carol, Mihai a moștenit de la naștere titlurile de „Principe al României” și „Principe de Hohenzollern-Sigmaringen”.

Mihai s-a născut la Sinaia, ca fiu al principelui Carol (viitorul rege Carol al II-lea) și al prințesei Elena a Greciei. Din partea tatălui este nepot al regelui Ferdinand I și al reginei Maria, iar din partea mamei nepot al regelui Constantin I al Greciei. Astfel, Mihai al României este descendentul celor mai importante familii regale și imperiale ale Europei, printre ele numărându-se familiile regale britanică, rusă și habsburgică, strămoși direcți ai săi fiind țarii Nicolae I și Alexandru al II-lea al Rusiei, regina Victoria a Marii Britanii, împărați habsburgi, regi ai Prusiei, Portugaliei etc.

Este stră-strănepotul reginei Victoria a Marii Britanii atât pe filieră maternă, cât și paternă. Este văr de gradul trei al reginei Elisabeta a II-a.

Căsătoria părinților săi a fost scurtă și nefericită, din cauza nepotrivirii celor două personalități. Mihai a devenit pentru prima dată rege al României în 1927, după moartea bunicului său Ferdinand I, întrucât tatăl său renunțase în decembrie 1925 la tron și rămăsese în străinătate. Deoarece Mihai avea doar 6 ani și nu putea guverna, o regență a fost formată.

Regele Mihai I a fost ultimul rege al României. Majestatea Sa a fost obligat să abdice. La 30 decembrie 1947, în România avea loc abolirea monarhiei prin presiunile de la acea vreme ale comunismului.

Cu doar o lună înainte, regele Mihai I împreună cu regina-mamă Elena au participat la Londra la căsătoria principesei Elisabeta, viitoarea regină Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, cu ducele de Edinburgh, fiind invitați de însuși Regele George al VI-lea, tatăl Elisabetei și al Prințesei Margaret.

Regele Mihai I al României, dreapta, cu Regina-mamă a României, Elena, stânga, și Ducesa de Aosta, în centru, sunt văzuți părăsind hotelul lor din Londra, Regatul Unit, pe 17 noiembrie 1947, pentru a participa la balul oferit de Regele George al VI-lea și Regina Elisabeta la Palatul Buckingham pentru prietenii Prințesei Elisabeta și ai Lt. Philip Mountbatten.

La nunta Reginei Elisabeta a II-a, Regele Mihai a cunoscut-o pe Prințesa Ana de Bourbon-Parma, viitoarea sa soție.

Familia regală a României a trăit apoi în exil.

Aici deja fostul Rege Mihai al României, cu soția sa, Regina Ana de Bourbon-Parma și micile prințese, Elena, în vârstă de 3 ani, (stânga) și Margareta, în vârstă de 4 ani și jumătate. Exilații regali locuiau la Ayot St Lawrence, Herts în Ayot House, închiriate de la Lord Brocket.

Regele Mihai al României în vizită la mareșalul Antonescu la reședința de vară de la Predeal, în România, pe 5 februarie 1944. De la stânga la dreapta: Maria Antonescu, Mareșal Ion Antonescu, premier interimar Mihai Antonescu, Regina mamă Elena și Regele Mihai I.

Ultimul suveran român a avut o căsnicie fericită alături de Regina Ana. Aceasta s-a stins din viață înaintea Maiestății Sale.

”Acum șase ani, în ziua de 5 decembrie 2017, la prânz, Casa Majestății Sale anunța trecerea la cele veșnice a Regelui Mihai I, iar Majestatea Sa Custodele Coroanei transmitea, în seara aceleași triste zile, prima sa declarație către Țară, în calitate de suveran al Casei Regale.

Ne aducem aminte cu emoție și recunoștință de Regele Mihai, cel care a lăsat o urmă de neșters în sufletele românilor și în devenirea Națiunii noastre. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, este mesajul transmis astăzi de Casa Regală a României.

Foto: Profimedia și Facebook

Mai multe