Patru regi ai Spaniei, reuniți la funeraliile Reginei Elisabeta. Au stat chiar lângă sicriul regal

21 septembrie 2022   Royals

Regele emerit al Spaniei, Juan Carlos I, a făcut efortul de a participa la înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Acesta a fost însoțit de Regina Sofia. Cuplul regal este văzut pentru prima oară în doi ani alături de Regele actual, fiul lor Felipe al VI-lea și soția sa, Regina Letizia.

Lângă sicriul regal al fostul monarh britanic s-au aflat astfel, laolaltă, patru regi ai Spaniei. Ultima oară când au fost văzuți împreună a fost tot la o înmormântare, cea a Infantei Pilar a Spaniei, Ducesa de Badajoz și Vicontesă de La Torre, ce a avut loc pe 28 ianuarie 2020, la Basilica de El Escorial.

Juan Carlos I, Sofia a Spaniei, Regina Letizia și Regele Felipe au stat pe rândul doi în spatele sicriului regal. Înaintea lor s-au aflat Margaret a Danemarcei, cu fiul său, Prințul Frederick. Regele Carl Gustav al Suediei, cu Regina Silvia, Regele William al Olandei și Regina Maxima, cu Prințesa Beatriz. Tatăl Regelui Felipe a a fost rege al Spaniei între 1975 şi 2014.

După înmormântarea de stat, Regele Charles al III-lea a invitat casele regale la Castelul Windsor pentru o altă ceremonie religioasă, înainte de înmormântarea propriu-zisă. Regele Felipe și Regina Letizia, împreună cu Regina Sofia au acceptat invitația, însă fostul Rege Juan Carlos I a refuzat și nu a mai participat la reuniunea de la Castelul Windsor.

Între casele regale britanice și spaniole există o legătură strânsă de prietenie, dar și de rudenie, ce ține de câteva secole. Ducele de Edinburgh, soțul fostei regine, s-a născut în Grecia și era un unchi mai îndepărtat al Reginei Sofia, dar avea și o legătură de rudenie îndepărtată cu Regele emerit Juan Carlos I. Ei erau stră-stră-nepoții Reginei Victoria a Angliei. Mai mult, Constantin al Greciei, fratele Reginei Sofia și unchiul lui Felipe VI, a fost unul dintre nașii de botez ai Prințului William.

Foto: Profimedia

Mai multe