5 reguli vestimentare de care Regina Camilla ține cont întotdeauna

16 mai 2023   Case regale

Soția Regelui Charles al III-lea și-a format un stil propriu, cu compleuri pe care le poartă la evenimente formale, petreceri în grădină și vizite de stat. Există, însă, anumite reguli pe care le respectă fie ca preferință personală, fie ca o chestiune de protocol.

Poate că, în tinerețe, Camilla Shand era mult mai preocupată de modă ca acum și chiar interesată de trenduri, comparativ cu momentul în care s-a căsătorit cu Andrew Parker Bowles și a devenit mamă. De când, însă, este oficial soția lui Charles, lucrurile s-au schimbat și în garderoba sa, când rochiile etui, sacourile, mantourile, paltoanele și redingotele au început să aibă croieli mai feminine și să fie accesorizate mai elaborat.

Totuși, când vine vorba despre setul de reguli vestimentare ale Casei Regale, sunt punctate anumite aspecte, de care chiar și Camilla, cu simțul ei estetic nu tocmai desăvârșit, ține cont.

1. Rochia tip mantou e obligatorie în garderoba femeilor din Familia Regală

Este vorba despre acea robe-manteau atât de des văzută în ultima vreme la evenimentele regale. Și Camilla a început să îmbrace mai des rochii lungi cu o asemenea croială - o alegere vestimentară preferată și de regretata Regină Elisabeta a II-a, dar și de Catherine, Prințesa de Wales.

În afară de comoditatea lor - nu mai trebuie să își facă griji în legătură cu asortarea topului cu partea de jos - rochiile tip mantou au și o latură practică, de vreme ce este considerat nepotrivit ca o persoană din Familia Regală să-și scoată în public sacoul, pardesiul sau jacheta. O astfel de rochie e suficient de călduroasă pentru a fi purtată în aer liber, dar și suficient de elegantă pentru interior. 

2. Albastrul cobalt este întotdeauna o nuanță regală

Mai este numit și albastru regal, tocmai pentru că a intrat atât de mult în „paletarul“ din garderoba membrilor Familiei Regale. Până de curând, această nuanță nu s-a regăsit în vestimentația Reginei Camilla, dar pentru că întotdeauna o suverană trebuie să iasă în evidență într-o mulțime - așa cum făcea și Elisabeta a II-a prin culorile puternice pe care le alegea pentru ținutele sale - Camilla a preferat acest albastru cobalt care se potrivește aproape oricui.

3. Perlele sunt întotdeauna o alegere potrivită

Când vine vorba de bijuterii fine, există anumite tradiții care au rămas constante de-a lungul anilor. De exemplu, diamantele au fost în mod tradițional considerate potrivite pentru ținutele de seară. Perlele, însă, sunt mai versatile. Bijuteriile create de stridii sunt considerate potrivite pentru a fi purtate în orice moment al zilei, deși fantezia monturii depinde de circumstanțe.

În cazul Reginei Camilla, colierul ei preferat de perle cu mai multe șiraguri este o soluție pentru multe ocazii în timpul zilei - de la ceremonia de botez a Prințului Archie și până la  uriașa petrecere în grădină pe care Regele Charles a găzduit-o la trei zile după încoronare. 

4. Mănușile negre sunt nelipsite

Atunci când vremea se răcește (așa cum se întâmplă adesea în Anglia), Regina Camilla preferă rochiile cu mâneci lungi, care o feresc de frig și, în același timp, arată elegant. Aproape întotdeauna accesorizează cu mănuși negre scurte, adesea în stilul văzut aici, cu manșete cu motive de diamante. Ea a purtat mănușile peste tot, de la Banca Angliei, la deschiderea Parlamentului galez și la o serie de evenimente caritabile.

Folosește mănușile pentru a se încălzi, pentru a preveni uscarea pielii sau doar pentru a-și pune în valoare look-ul? Oricare ar fi motivul, este un accesoriu pe care ne putem aștepta ca regina să continue să îl poarte în viitorul apropiat, cu atât mai mult cu cât au și funcția practică de a o proteja pe Regină de diverse boli sau atacuri chimice prin piele, atunci când dă mâna cu oamenii din mulțime (o regulă de securitate căreia i se supunea și Regina Elisabeta a II-a, care folosea preponderent mănuși albe).

5. Pălăria trebuie să aibă un detaliu statement

Timp de zeci de ani, femeile din Familia Regală britanică au considerat pălăriile drept accesoriu esențial pentru ținuta lor, în mai vechea idee potrivit căreia a merge cu capul descoperit ar fi putut fi considerat la fel de nedemn ca și cum ar fi fost vorba de scoaterea unei haine. Astăzi, regulile s-au relaxat oarecum, dar protocolul încă mai cere ca Regina, prințesele și ducesele să poarte întotdeauna pălării în anumite ocazii. Ceremoniile formale, cum ar fi nunțile, înmormântările și parada anuală Trooping the Colour necesită anumite modele de pălării, la fel ca și evenimentele speciale, cum ar fi cursa de cai Royal Ascot. Regina Camilla nu numai că respectă acest standard, dar îl și îmbrățișează, alegând pălării care să facă impresie. 

Deși poartă din când în când pălării mici și discrete, este mai probabil să fie văzută cu pălării cu boruri largi. În zilele mai răcoroase, se știe că alege o pălărie cu boruri de blană falsă; alteori, optează pentru pălării colorate din fetru. Chiar și pălăriile ei de nuntă au fost memorabile: pentru ceremonia nunții de stat, Camilla a purtat o pălărie largă de paie cu ornamente de dantelă și o floare albă mare; pentru binecuvântarea religioasă, a purtat o pălărie de tip bandă, care semăna cu un snop de grâu auriu. 

FOTO: Profimedia

Mai multe