Ce conflict există între Regina Letizia și ambasadorul iranian în Spania?

29 ianuarie 2023   Case regale

O înregistrare video cu momentul în care ambasadorul iranian în Spania a salutat-o pe Regina Letizia a devenit virală, după ce fanii regali au confundat salutul său tradițional cu o "respingere lipsită de respect" față de Regină.

Săptămâna trecută, Regina Letizia și Regele Felipe al VI-lea au oferit o recepție pentru corpul diplomatic spaniol la Palatul Zarzuela, iar la început s-au aliniat pentru a-și saluta oaspeții. Imaginile distribuite pe Twitter arată cum ambasadorul Iranului în Spania, Hassan Ghashghavi, a strâns mâna Regelui, dar și-a pus mâinile peste inimă și a făcut un semn din cap către Regină.  Plasarea unei mâini deasupra inimii cu o înclinare a capului sau o ușoară plecăciune este considerată un mod politicos de a saluta o femeie în Iran, dar unii observatori regali au fost derutați de lipsa unei strângeri de mână.

A fost Hassan Ghashghavi lipsit de respect?

S-a afirmat că Ghashghavi ar fi fost "lipsit de respect", insistând asupra faptului că Regina Letizia nu părea impresionată. "Disprețul de pe fața ei este grăitor", a scris un utilizator, în timp ce un altul a adăugat: "Dacă privirile ar putea ucide". Cu toate acestea, alții s-au grăbit să explice că nu a fost vorba de lipsă de respect. "Cum ar fi putut "refuza", când Regina nu i-a întins mâna?", a considerat o persoană. "În plus, s-a înclinat respectuos în fața ei. Ar trebui să ne familiarizăm cu practicile și valorile fiecăruia dintre noi".

Hassan Ghashghavi pare să fi ales această opțiune de când a preluat postul de ambasador în Spania în 2019, însă salutul unic a devenit mai evident acum. În ultimii doi ani, Suveranii și invitații lor nu și-au putut strânge mâna, din cauza restricțiilor impuse pentru a limita răspândirea Covid-19. În 2021 și 2022, oaspeții au trebuit să îi salute pe monarhi de la o distanță de doi metri, cu măști pe față. Cu toate acestea, în timp ce își strângeau mâna din nou anul acesta, a devenit evident că ambasadorul Iranului în Spania a decis să opteze pentru un salut diferit.

Deși Letizia a părut surprinsă de gestul ambasadorului, l-a ignorat politicos și și-a concentrat atenția asupra următorului invitat. Totuşi, acesta a ales doar să o salute într-o manieră în care se simțea confortabil și care este larg respectată în țara sa. Până la această oră, credem că şi Letizia a fost informată de natura acestui gest şi că a înţeles, în cele din urmă, salutul diplomatului.

FOTO: Profimedia

Mai multe