Charles al III-lea e diform? Imaginea Regelui care stârnește controverse

28 martie 2023   Case regale

Deși vizita sa în Franța a fost anulată din cauza protestelor împotriva reformei pensiilor, noul suveran al Marii Britanii a reușit să agite apele atât în presa franceză, cât și în cea engleză.

Poate că actualul monarh britanic n-a reușit să-i ofere consoartei sale, Regina Camilla, câteva zile la Paris, departe de tumultul de la Londra - chiar dacă ar fi fost vorba despre o călătorie oficială, nu de una romantică. Dar un Charles al III-lea în kilt tot a putut fi văzut în capitala franceză.

Este vorba despre noua statuie de ceară a actualului suveran, inaugurată la Muzeul Grévin din Paris în absența „originalului“, ceea ce a nemulțumit foarte mult presa din Marea Britanie.

Ce-i drept, de vreme ce manifestațiile continuă să agite spiritele în capitala franceză și să transforme metropola într-o destinație nu tocmai prietenoasă, era firesc ca președintele Emmanuel Macron să ia decizia de a amâna vizita regelui Angliei în Franța. Însă nu acest lucru a stârnit indignarea tuturor, ci un alt detaliu.

Privită în ansamblu, statuia lui Charles al III-lea din Muzeul Grévin reușește să redea aerul succesorului Reginei Elisabeta a II-a. Cu toate acestea, privită de aproape, statuia nu seamănă cu modelul, după cum a subliniat presa britanică.

De pildă, „Daily Mail“ punctează că acel costum verde în care e imortalizat Regele Charles al III-lea (un kilt tradițional scoțian) "pare să facă efectul". Însă „Daily Mirror“ afirmă că amânarea vizitei regelui Charles al III-lea în Franța a fost în parte rezultatul acestui afront, statuia reprezentându-l diform. De asemenea, presa britanică nu a ratat ocazia de a afirma superioritatea muzeului londonez Madame Tussauds, specializat și în statui de ceară, față de Muzeul Grévin - Marie Tussauds fiind, de altfel, o franțuzoaică! 

Rămâne de văzut dacă, atunci când va ajunge la Paris, Regele Charles al III-lea va avea curiozitatea de a-și întâlni copia de ceară sau va da "skip", așa cum a făcut și Muzeul Grévin atunci când a decis să continue cu inaugurarea statuii în absența sa.

FOTO: Muzeul Grévin/Twitter, Getty Images

Mai multe