Cum a ajuns pe capul Reginei Elisabeta una dintre cele mai scumpe bijuterii ale Romanovilor, după asasinarea Ţarului Nicolae al II-lea?

7 iulie 2021   Case regale

Una dintre cele mai impresionante bijuterii din colecţia Reginei Elisabeta a II-a este cea cunoscută cu numele de Tiara Vladimir.

Este vorba despre o piesă spectaculoasă, care a aparţinut Marii Ducese Maria Pavlovna a Rusiei, verişoara Ţarului Nicolae al II-lea, o tiară creată de bijutierul de casă al Romanovilor, pe numele lui Bolin.

Romanovii, cei care au condus Rusia timp de 300 de ani, au deţinut o colecţie de bijuterii în valoare de peste 700 de milioane de dolari. După Revoluţia bolşevică, multe dintre aceste piese s-au pierdut, au fost furate din reşedinţele imperiale sau distruse, astfel încât pietrele preţioase încrustate pe ele să poate fi vândute separat.

După asasinarea Ţarului Nicolae al II-lea şi a familiei acestuia, Marea Ducesă a reuşit să scoată pe furiş, din ţară, mare parte dintre bijuteriile, printre care şi această tiară impresionantă, care a ajuns în Anglia. După moartea Marii Ducese Maria Pavlovna, moştenitorii ei i-au vândut bijuteriile pentru a reuşi să se întreţină în străinătate, iar tiara Vladimir a fost cumpărată de bunica Elisabetei, Regina consoartă Maria. Aceasta i-a cerut bijutierului său să upgradeze piesa cu o serie de smaralde din colecţia ei şi cu un mecanism care să îi permită să schimbe aceste pietre cu perlele originale, după voie.

Într-un final, prin moştenire, bijuteria a ajuns la actuala suverană a Angliei, care o poartă foarte des, fiind una dintre piesele ei preferate.

Foto: Profimedia

Mai multe