Cum arată castelul preferat al Reginei Maria din Polonia, unde fotografiile Principesei Sofia fac azi lobby pentru România

8 septembrie 2021   Case regale

Sora mai mică a Majestăţii Sale Margareta a ales Castelul Książ din Wałbrzych pentru a-şi expune lucrările.

Principesa Sofia a României îşi continuă studiul estetic asupra vieţii româneşti cu o colecţie de instantanee ce surprind portrete expresive şi peisaje de poveste. Fotografiile fiicei Regelui Mihai sunt o sărbătoare vizuală a patrimoniului cultural şi a mediului rural din România.

Expoziţia îşi propune să evidenţieze istoria bogată şi diversă a României, prezentând multe „comori româneşti”, cunoscute şi mai puţin cunoscute. Alteţa Sa Regală a reuşit să surprindă spiritualitatea şi viaţa religioasă a românilor într-o formă autentică.

"Ţara mea, România, are unele dintre cele mai remarcabile moşteniri rurale şi culturale din Europa", spune Alteţa Sa Regală. "De la magia Carpaţilor până la dealurile maramureşene cu casele lor caracteristice, până la splendoarea curată a Deltei Dunării, peisajele din mediul rural şi pădurile româneşti oferă un spectacol magnific şi sunt martorii unui stil de viaţă neschimbat timp de secole în cele mai îndepărtate locuri. Există, de asemenea, numeroase monumente culturale, precum mănăstirile şi castelele din Evul Mediu. Cu toate acestea, cel mai important lucru este bogăţia umană, care este o mărturie a frumuseţii peisajului românesc, a culturii şi a istoriei sale. În ultimii 150 de ani, familia mea, în special femeile, au adus o contribuţie uriaşă la arta românească, nu doar ca patroni, ci şi ca artişti. Prin munca mea, duc mai departe această tradiţie de familie atât în România, cât şi în străinătate."

Din 4 septembrie, de lucrările Principesei Sofia se bucură şi cei care trec pragul Castelului Książ din Wałbrzych, unul dintre locurile preferate ale Reginei Maria.

Este cel mai mare castel din Silezia şi cel de-al treilea ca mărime din Polonia, după Malbork şi Wawel. Castelul a servit drept strajă de graniţă şi se afla pe drumul comercial din Silezia spre Cehia. A fost un al doilea centru de putere din Principatul Swidnic. Din anul 1509 castelul a intrat în posesia influentei familii Hoberg (Hochberg), până în 1941, când s-au adunat multe datorii, iar poziţia familiei a început să piardă din importanţă. O parte dintre bunuri au fost confiscate înaintea celui al II-lea război mondial. Ultimul reprezentant al familiei - Maria Teresa Oliwia Cornwallis West (numită prinţesa Daisy), a fost soţia lui Henric al XV-lea - a fost evacuată în anul 1941.

Interesant este că acest încântător castel polonez a intrat în atenţia presei internaţionale după apariţia zvonurilor referitoare la descoperirea unui tren nazist plin cu aur, ascuns în castel. Al treilea Reich a ocupat Ksiaz în anul 1944, cu planul de a-l transforma în casa lui Hitler, se presupune. Motiv pentru care vânătorii de comori îi dau târcoale, în căutarea averilor ascunse.

Principesa Sofia a vizitat Wałbrzych de două ori în ultimii ani. În 2018, ea a ales Castelul Książ pentru un sejur de vacanţă în timpul unei călătorii europene pe urmele Regina Maria a României. Alteţa Sa Regală s-a întors la Książ, la începutul lunii martie 2020, ca invitat de onoare la Gala ambasadorilor Wałbrzych, iar în septembrie 2021 ca expozant.

Expoziţia are loc până pe 30 septembrie 2021 şi este prima prezentare a fotografiilor Principesei Sofia în Polonia.

Proiectele fotografice ale Principesei Sofia exemplifică angajamentul continuu al Familiei Regale de a promova frumuseţea ţării, punctele forte unice şi potenţialul mare de dezvoltare. Acestea ar trebui înţelese ca fiind complementare activităţii pe care familia regală o desfăşoară pentru protecţia mediului, precum şi pentru conştientizarea şi promovarea bogatului patrimoniu cultural al României. 

Foto: Casa Regală, pagina oficială

Mai multe