FOTO&VIDEO Majestatea Sa Margareta şi Principele Radu au făcut Nunta de Argint

21 septembrie 2021   Case regale

La 25 de ani de la căsătoria de la Lausanne, cuplul regal a primit din nou binecuvântarea, la Castelul Săvârşin.

Pe 21 septembrie 1996, la trei luni după ce-şi anunţase logodna de la Versoix şi la două luni după căsătoria civilă (24 iulie 1996), fiica cea mare a Regelui Mihai, Principesa Moştenitoare Margareta, se căsătorea religios cu actorul Radu Duda, în faţa familiei şi prietenilor de suflet.

Cei doi se cunoscuseră în 1994, cu ocazia vizitei Principesei într-un orfelinat din România unde, la acea vreme, Radu Duda coordona un program de terapie prin artă, desfăşurat de Ion Caramitru prin intermediul fundaţiei patronată de Principesa Moştenitoare.

Căsătoria religioasă a fost oficiată de mitropolitul ortodox Damaskinos al Elveţiei, care participase şi la nunta Reginei Ana şi a Regelui Mihai din 1948, când era un tânăr diacon. Mitropolitul a participat la toate evenimentele speciale din viaţa familiei regale precum botezul Majestăţii Sale Margareta şi a surorilor ei, Elena şi Irina, care au avut loc tot în Biserica Ortodoxă Grecească din Lausanne. Acesta este şi locul unde a avut loc înmormântarea Reginei-Mamă Elena a României.

În cadrul slujbei religioase, Margareta a fost însoţită de regele Mihai, care i-a fost şi naş în prima parte a ceremoniei verighetelor, alături de regele Constantin al II-lea al Greciei, care i-a fost naş in cadrul ceremoniei coroanelor de aur, potrivit ritualului regal.

La ceremonie şi la petrecerea ce a urmat au participat peste 250 de invitaţi, membrii ai familiilor regale din întreaga lume printre care s-au numărat Regina Sofía a Spaniei, Infanta Elena a Spaniei, ducesă de Lugo, Henric, Marele Duce de Luxembourg alături de Maria Teresa, Principele Alexandru şi principesa Catherine ai Serbiei, Împărăteasa Farah a Iranului, Regele Constantin al II-lea al Greciei si Regina Anne-Marie, Prinţesa Irene a Greciei şi Danemarcei, Principele Hassan şi principesa Sarvath ai Iordaniei, Maximilian, Mare duce de Baden, principesa Chantal a Franţei, alături de români veniţi cu autocarele din toată Europa.

Luna de miere şi-au petrecut-o în Iordania la Amman, dar şi la Aqaba, pe malul Mării Roşii şi Mării Moarte, timp de 18 zile, la invitaţia Familiei Regale Iordaniene.

Anul acesta, la împlinirea a 25 de ani de la acel moment, cuplul regal a sărbătorit Nunta de Argint, ocazie cu care au primit o nouă binecuvântare din partea preoţilor de la arhiepiscopia Aradului, chiar la Castelul Săvârşin, locul preferat al Regelui Mihai. Ceremonia a avut un caracter privat şi s-a desfăşurat în Grădina Ascunsă din Parcul Regal, în prezenţa Alteţei Sale Regale Principesa Sofia şi a profesorului doctor Dan Duda (ambii prezenţi la nunta din septembrie 1996, la Lausanne).

FOTO: Alain Morvan - GAMMA, 1996/Casa Regală

Mai multe