Gestul făcut de Familia Regală a României la 3 ani de la moartea Regelui Mihai

7 decembrie 2020   Case regale

5 decembrie 2017 a fost ziua în care ultimul suveran al României s-a stins din viaţă. Familia Regală a României şi-a adus aminte de Regele Mihai şi l-a comemorat într-un mod special, într-un loc drag lui. 

Familia Regală a României în frunte cu Magestatea Sa Margareta au organizat o slujbă de pomenire la trei ani de la moartea Regelui Mihai I. La Săvârşin a avut loc un eveniment încărcat de suferinţă, de emoţii, la care au participat doar apropiaţii. 

"Slujba de pomenire a Regelui Mihai I, la trei ani de la trecerea la cele veşnice, a fost oficiată la Castelul Săvârşîn în prezenţa Majestăţii Sale Margareta şi a Principelui Radu. Slujba a fost rostită de părintele Călin, parohul bisericii ortodoxe din comună. La Săvârşîn a fost o zi de decembrie caldă şi cu soare strălucitor, exact precum a fost, acum trei ani, ziua înmormântării suveranului. Veşnic pomenirea Lui!", a transmis pe pagina de Facebook Familia Regală a României. 

Parastasul a avut loc în aer liber. Îmbrăcate în negru şi foarte îndurerate, fiicele regelui Mihai şi-au făcut apariţia. Este vorba despre Alteţele Lor Regale, Principesa Elena, Principesa Irina, Principesa Sofia şi Principesa Maria.

"Se împlinesc trei ani de la trecerea la cele veşnice a Regelui Mihai I. Majestatea Sa Margareta şi Alteţa Sa Regală Principele Radu au participat, în Satul Regal de pe Domeniul Săvârşin, la un parastas închinat Regelui Mihai. Slujba de pomenire a fost oficiată, în aer liber, de parohul bisericii ortodoxe din localitate, părintele Călin Mădăluţă, fără prezenţa publicului. Alteţele Lor Regale Principesa Elena, Principesa Irina, Principesa Sofia şi Principesa Maria au făcut pomenirea tatălui lor în cadru privat, alături de familiile lor. La Săvârşin a fost o zi de decembrie caldă şi cu soare strălucitor, exact precum a fost, acum trei ani, ziua înmormântării suveranului. Veşnic pomenirea Lui!"

Porecla secretă a Regelui Mihai! Cum i se spunea încă de la naştere?

Născut pe 25 octombrie 1921, la Sinaia, Mihai a ajuns rege pentru prima dată la vârsta de 5 ani şi 9 luni, atunci când nu prea înţelegea ce se întâmplă în jurul lui şi de ce lumea i se adresa cu „Majestatea voastră“. La acea vreme, el a întrebat-o pe Regina mamă Elena de ce i se spune aşa, iar ea a încercat să îl liniştească spunând că este doar o poreclă.

Despre porecle a vorbit, după mulţi ani de la naşterea Regelui Mihai, şi marele ziarist român Pamfil Şeicaru, care a trăit între anii 1894 şi 1980 şi a fost director al ziarului „Curentul“. După cum a afirmat profesorul şi totodată fostul senator Ion Coja, Pamfil Şeicaru a dezvăluit cum i se spunea Regelui Mihai în anumite cercuri ale vremii: Mihai Viteză. „Bârfa cea mai urâtă, care circulă în anturajul domnului Paul, este şi cea mai veche. Se referă la A.D.N.-ul regelui Mihai, care, dacă ar putea fi cercetat, ar duce la rezultate incomode pentru Casa Regală. La data naşterii prinţului moştenitor Mihai, unii au pretins că această dată nu ar fi în concordanţă cu data logodnei sau a nunţii regale. Pamfil Şeicaru, care a scris pe această temă, menţionează şi gluma care se făcea pe seama acestei nepotriviri: porecla de Mihai Viteză, dată pruncului născut cu mult înainte de a trece cele nouă luni (sau măcar şapte) de când părinţii săi se cunoscuseră, în sensul vechi, vetero-testamentar, al cuvântului. O serie de fapte bine cunoscute, în mod deosebit relaţiile întotdeauna reci dintre tată şi fiu, culminând cu abţinerea regelui Mihai de a asista la reînhumarea tatălui său, petrecută mai anii trecuţi, concordă cu bârfa, iată, nonagenară“, spunea Ion Coja.

Foto: Facebook

Mai multe