Harry și Meghan sunt ignorați în SUA: „Regulile englezești au fost respinse cu mult timp în urmă“
Chiar dacă sperau să ducă un trai mai ușor în America, Ducii de Sussex au înțeles pe pielea lor că acolo nu e tocmai „pământul făgăduinței“.
Deși au pus piciorul în prag, controversele continuă să-i urmărească pe Ducele și Ducesa de Sussex, de ambele părți ale Atlanticului. De când au decis să se stabilească în Statele Unite în martie 2020, mai întâi în Los Angeles și apoi în Montecito (California), adevărul este că au întâmpinat deja câteva capcane, pe care probabil nu credeau că le vor întâlni atunci când au părăsit Regatul Unit. Cea mai recentă, controversata urmărire de paparazzi pe care au suferit-o în urmă cu câteva zile la New York, pe care au descris-o ca fiind "aproape catastrofală", în timp ce poliția și primarul orașului au dat versiuni mai puțin alarmiste.
Se pare că marea dramă din viața Prințului Harry continuă să-l bântuie în America. Este bine cunoscut faptul că mama sa, Prințesa Diana, a murit după ce a fost rănită într-un accident de mașină în timp ce era urmărită de fotografi. De atunci, în adolescență, relația Ducelui de Sussex cu presa a fost deosebit de tensionată, cu procese la mijloc, și a devenit foarte dificilă atunci când a cunoscut-o pe soția sa Meghan Markle. Mesajele pline de ură pe care le-a primit actrița, comentariile rasiste și scurgerile de informații în presă au fost, în mare măsură, factorii declanșatori care i-au determinat să părăsească Familia Regală britanică și să înceapă o nouă viață departe de palat.
În documentarul Netflix și cartea autobiografică "In the Shadows", Prințul Harry povestește la prima mână cât de mult se luptă de fiecare dată când aude clicul unui aparat de fotografiat și cum expunerea mediatică i-a afectat sănătatea mintală. Și, deși el și cei doi copii ai săi s-au refugiat în conacul lor din Montecito, recentul incident cu fotoreporterii din Manhattan a reînviat fantome vechi din trecut.
Până acum, Ducele și Ducesa de Sussex și-au controlat perfect discurs, programul, ieșirile și multe dintre imaginile pe care doreau să le afișeze. Cu toate acestea, toate acestea au fost puse sub semnul întrebării pe 16 mai, când, după ce Meghan Markle a ridicat un premiu feminist, un purtător de cuvânt al cuplului a declarat că "au fost implicați într-o urmărire aproape catastrofală cu mașina de către un grup de paparazzi foarte agresivi". Comunicatul a mai precizat că "această urmărire necruțătoare, care a durat mai mult de două ore, a avut ca rezultat mai multe cvasi-coliziuni în care au fost implicați alți șoferi de pe șosea, pietoni și doi membri ai poliției din New York. Deși faptul de a fi o figură publică atrage după sine un nivel de interes public, acest lucru nu ar trebui să fie niciodată în detrimentul siguranței cuiva. Difuzarea acestor imagini, având în vedere modul în care au fost obținute, încurajează o practică extrem de intruzivă și periculoasă pentru toți cei implicați."
Ironizați de autorități
Atât poliția, cât și primarul din New York au pus la îndoială faptul că urmărirea a fost așa cum a povestit purtătorul de cuvânt al Ducilor de Sussex și au pus la îndoială faptul că urmărirea a durat două ore pe străzile din New York. Cert este că au trăit-o ca pe un mare pericol, lucru coroborat de șoferul de taxi care i-a dus la destinație: "Erau tăcuți și păreau speriați, dar este New York, este sigur".
Agenția de știri nu le va da imaginile
Agenția de știri care a primit imaginile de la fotografi va face o anchetă, dar nu intenționează să le dea fotografiile sau înregistrările video lui Harry și Meghan. În urmă cu câteva zile, Backgrid USA a primit o scrisoare din partea echipei Sussex: "Cerem ca Backgrid să ne furnizeze imediat copii ale tuturor fotografiilor, videoclipurilor și/sau filmelor realizate noaptea trecută [16 mai] de către fotografii independenți, după ce cuplul a părăsit evenimentul și în orele următoare".
Agenția de presă a răspuns cu ironie: "În Statele Unite, după cum suntem siguri că știți, proprietatea aparține proprietarului proprietății: terții nu pot pur și simplu să ceară să le fie dată, așa cum poate pot face regii. Poate că ar trebui să vă așezați la masă cu clienții dumneavoastră și să le spuneți că regulile englezești privind prerogativa regală de a cere ca cetățenii să își predea proprietatea Coroanei au fost respinse de această țară cu mult timp în urmă. Noi ne susținem părinții noștri fondatori".
Problema vizei
Acesta este al doilea eșec pe care Harry îl întâmpină pe teritoriul american, după controversa legată de viză. Fratele Prințului de Wales a primit o viză americană înainte de a mărturisi în cartea sa că a consumat droguri, unul dintre motivele pentru care ar trebui să i se refuze șederea în această țară Grupul de reflecție conservator The Heritage Foundation face presiuni asupra oficialilor pentru a revizui cererea. Așa stând lucrurile, viza celui de-al cincilea în linia de succesiune la tronul britanic este în dezbatere și este o chestiune care va trebui rezolvată în curând, deoarece, dacă îi va fi refuzată, va trebui să fie expulzat din Statele Unite. În ciuda faptului că locuiește în California, se pare că prințul Harry nu are nicio intenție de a deveni cetățean american.
Experții în domeniul imigrației spun că nu sunt pe deplin siguri dacă consumul de droguri din trecut al lui Harry i-ar putea amenința șederea în SUA, deoarece, deși, din punct de vedere tehnic, este un motiv de expulzare din țară, deoarece nu are nicio acuzație penală legată de stupefiante sau alcool și nu este un consumator obișnuit, ci mai degrabă un consumator recreațional, statutul său nu ar fi în pericol.
FOTO: Profimedia