Idilele Regelui Hasan al II-lea al Marocului. O femeie pretinde că e fiica lui

19 ianuarie 2023   Case regale

După ani de zile de când se declară a fi fata monarhului, o marocancă a făcut demersurile necesare pentru a fi recunoscută de o instanţă.

O nouă poveste de recunoaștere a paternității regale se derulează în Belgia, după ce în urma bătăliei juridice a fiicei naturale a Regelui Albert al II-lea, care s-a luptat în instanță timp de șapte ani - Delphine a câștigat procesul în 2020 - un alt belgian pretinde că este fiica ascunsă a unui alt monarh. Este vorba despre Jane Benzaquen, de origine marocană, care are dublă cetățenie, belgiană și israeliană şi care pretinde de ani de zile că este fiica ascunsă a fostului rege al Marocului, Hassan al II-lea, care a murit în 1999. Acum în vârstă de 69 de ani, Jane Benzaquen sesizat instanțele belgiene pentru a începe procedura de paternitate.

Născută Jane Jossart în 1953 în Belgia, ea a părăsit țara la vârsta de 18 ani și a plecat să trăiască în Israel. Cunoscută și sub numele de Hedva Selaa (după numele soțului ei), Jane Benzaquen a făcut valuri în 2008, când a început procedurile în fața justiției israeliene, țara sa de reședință după căsătorie. Ea susține că este fiica naturală a lui Hassan al II-lea, dintr-o relație între tatăl actualului Rege Mohammed al VI-lea și Anita Benzaquen -  nepoata lui Leon Benzaquen, fost ministru marocan.

La momentul nașterii sale, Hassan al II-lea era încă doar prinț moștenitor. Hassan al II-lea i-a succedat tatălui său, Mohammed al V-lea, în 1961. Eforturile lui Jane Benzaquen în Israel au fost fără succes. Hedva are și un frate mai mare, Jacky, care nu dorește ca ea să facă niciun demers în acest sens.

Regatul alawit ripostează

Deşi Marocul contraatacă și vrea s-o împiedice să își ducă la îndeplinire procedura, Jane Benzaquen nu se dă bătută și intenționează să profite de dubla sa cetățenie pentru a-și încerca din nou norocul în fața instanțelor belgiene. Cotidianul "L'Echo" relatează că, la 10 ianuarie 2023, a avut loc o audiere la tribunalul din Nivelles. În fața camerei de familie a Tribunalului de Primă Instanță din Brabantul Valon, presupusa fiică a defunctului rege al Marocului a fost reprezentată de avocații biroului UGKA, aceiași care au ajutat-o pe Delphine de Saxa-Coburg să obțină recunoașterea paternității lui Albert al II-lea.

În cazul în care familia regală marocană va refuza orice comparație ADN, Jane Benzaquen ar putea cere o compensație financiară, în cazul în care filiația sa nu este recunoscută. Potrivit ziarului de afaceri belgian, "posibila despăgubire s-ar putea ridica la 15 milioane de euro", potrivit unei surse.

Publicaţia "L'Echo" explică faptul că Jane Benzaquen i-a contactat pe avocații belgieni în urmă cu câțiva ani și că aceștia s-au deplasat în 2018 la ambasadorul marocan în Belgia pentru a explica un "caz deosebit de sensibil" și a prezenta pretențiile clientei lor, care se prezintă ca fiind "fiica naturală a defunctului Hassan al II-lea". Abordarea ambasadorului a fost aceea de a găsi "o soluție amiabilă, discretă, corectă și echitabilă".

Subiectul este deosebit de sensibil, deoarece Belgia este implicată într-o delicată afacere diplomatică cu Marocul. Regatul Marocului a depus o plângere pentru fraudă la un judecător de instrucție din Bruxelles împotriva lui Jane Benzaquen și a membrilor belgieni ai familiei sale. Regatul alawit își bazează acuzația de fraudă pe faptul că Jane Benzaquen susține că a trăit ani de zile în Belgia. Avocatul marocan, Stanislas Eskenazi, speră să obțină condamnarea femeii pe care o consideră "o escroacă".

Un caz cu repetiţie

În 1956, anul în care s-a născut Jane Benzaquen, viitorul Rege al Marocului a avut o altă idilă care a ținut prima pagină a ziarelor. În vârstă de 25 de ani, el tocmai suferise o operație la amigdale în Franța, unde a întâlnit-o pe Jeannine Paulette Verret, în timpul convalescenței sale pe Croisette.

Această pariziancă este mai cunoscută sub numele de scenă Etchika Chourau, având la activ numeroase filme de succes. Revista "Tel Quel" a consacrat un articol acestei iubiri improbabile în perioada de vârf a independenței Marocului față de Franța. Povestea s-a încheiat atunci când Hassan al II-lea i-a succedat tatălui său. Devenit Regele Marocului, Hassan s-a căsătorit cu prințesa Lalla Latifa, mama celor cinci copii ai săi, printre care și Mohammed al VI-lea.

Mai multe