Imagini inedite cu Prințesa Mary a Danemarcei din turneul ei exotic în Pacific

27 aprilie 2023   Case regale

Aflată în insulele paradisiace din Oceania, nora Reginei Margrethe a II-a dorește să sensibilizeze populația cu privire la efectele schimbărilor climatice.

Apă turcoaz, cer albastru și soare... În acest decor paradisiac, Prințesa Mary a Danemarcei a avut parte de o schimbare completă de peisaj, în timpul scurtului său turneu în Pacific.

Pentru prima oprire, vasul său a debarcat pe plajele cu nisip alb ale micii insule Pele, la câțiva kilometri de insula principală Efate din Vanuatu. Prințesa Moștenitoare s-a întâlnit cu oficialii insulei și, pentru această ocazie, a purtat o bluză albă din in și o fustă lungă cu flori, două piese ideale pentru vremea caldă.

Deși acesta este un moment de sărbătoare, arhipelagul format din 83 de insule a trecut recent prin momente dificile. La începutul lunii martie 2023, a fost lovit de două cicloane urmate de două cutremure. Ca și Fiji - următoarea oprire a Prințesei Moștenitoare în această călătorie prin Oceania - Vanuatu se confruntă cu consecințele schimbărilor climatice. Astfel că, pe 29 martie, la cererea statului insular, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție "istorică" prin care cere Curții Internaționale de Justiție să clarifice "obligațiile" statelor de a lupta împotriva schimbărilor climatice "pentru generațiile prezente și viitoare". 

Această situație alarmantă explică în parte prezența lui Mary a Danemarcei în emisfera sudică, pe lângă problemele ridicate deja de creșterea demografică și scăderea nivelului de trai.

Nora Reginei Margrethe a II-a a fost primită cu căldură de insulari. Mary s-a bucurat de câteva plimbări și de o ceremonie tradițională, numită kava, pregătită de localnicii din Vanuatu, în timpul căreia se servește o băutură descrisă ca fiind "sacră". Băutura, obținută din rădăcinile plantei kava cu miros de lichior, este preparată sub formă de ceai înainte de a fi servită în jumătăți de nucă de cocos și se spune că ar avea efecte calmante, uneori euforice, în ciuda gustului său mai degrabă amar.

După ce a plantat un copac în grădina școlii, pentru a marca sosirea ei, soția Prințului Moștenitor Frederik a cumpărat de la comercianții locali genți pentru fiicele sale, Prințesele Isabella și Josephine.

Înainte de întoarcerea pe continentul australian, patria sa natală, Prințesa Mary a Danemarcei a mai făcut o vizită și în Fiji, unde a dus ajutoare într-un sat distrus de ciclon. Iar ceea ce a impresionat-o profund este că, în ciuda dezastrului, oamenii sunt optimiști și primitori. La final, Prințesa Mary a urcat pe o ambarcațiune tradițională, unde s-a și semnat un tratat de cooperare climatică.

FOTO: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix, Casa Regală

Mai multe