La 83 de ani și după o operație dificilă, ultima regină europeană nu vrea să abdice

26 martie 2023   Case regale

Am fi zis că e timpul să-i vedem pe Prințul Frederik și pe Prințesa Mary preluând frâiele coroanei daneze. Dar nu, Regina Margrethe a II-a a Danemarcei nu cedează tronul!

Suveranei daneze îi place să șocheze. A făcut-o anul trecut în toamnă, când le-a retras titlurile nepoților săi din partea mezinului, Prințul Joachim, a făcut-o și la începutul anului, când și-a obligat ambii fii s-o însoțească la înmormântarea ultimului rege al Greciei, Constantin al II-lea - chiar dacă între ei mai sunt puține vorbe de spus - și o face și acum, când deși părea fragilă și pregătită să cedeze puterea moștenitorului său de drept, se pregătește să-și reia îndatoririle oficiale.

Da, ați auzit bine. Chiar pe 16 aprilie, când va împlini venerabila vârstă de 83 de ani, Regina Margrethe a II-a va reveni la viața oficială după o lungă perioadă de convalescență. 

Un comunicat de presă remis de Casa Regală daneză la acest final de lună martie 2023 informează că Regina Danemarcei își va relua îndatoririle de suverană chiar de ziua sa de naștere, după operația suferită la coloană în luna februarie, după care se reface cu succes. Palatul precizează că "reabilitarea fizică a reginei decurge bine, dar vor exista încă o serie de sarcini importante pe care regina nu le va putea îndeplini în următoarele luni".  

În absența ei, fiul ei cel mare, Prințul moștenitor Frederik al Danemarcei, a fost regent. Această revenire în lumina reflectoarelor pentru suverană va fi un adevărat eveniment de familie, deoarece Majestatea Sa și familia sa vor apărea la balconul Palatului Amalienborg.

Dar de ce este atât de important pentru Regina Margrethe a II-a să revină, chiar la 83 de ani? Ei bine, având-o drept model pe Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, care a fost activă până în ultimul moment al vieții sale, la vârsta de 96 de ani (pe lângă care Margrethe pare o tinerică), și care a avut cea mai lungă domnie din timpurile moderne, după moartea acesteia Regina Danemarcei a rămas ultima regină europeană domnitoare. Motive suficiente care s-o ambiționeze să rămână "în picioare" până la final - lăsând la o parte firea ei impunătoare, care îi face pe fiii săi, Frederik (54) și Joachim (53), să fie obedienți chiar și acum.

FOTO: pagina oficială

Mai multe