Nicolae al României, despre evoluția relației cu Margareta și Radu: „Erau ca părinții mei“
Invitat să participe la podcastul lui Mihai Morar, nepotul Regelui Mihai a vorbit despre momentul venirii sale în România și cum a evoluat rolul său în Familia Regală.
La cinci ani de la moartea Regelui Mihai I, când tensiunile dintre Nicolae al României și Familia Regală au atins apogeul, fostul Principe dezvăluie, în podcastul „Fain și simplu“ al lui Mihai Morar, care au fost condițiile venirii sale în România și ce a dus la relațiile încordate cu mătușa sa, Majestatea Sa Margareta, și cu unchiul său, Principele Radu.
În 1992, când a venit prima oară în România, iar bunicul său l-a prezentat mulțimii de la balconul oficial, ceva s-a petrecut în mintea și în inima sa de copil, dar și de urmaș al ultimului rege pe care l-a avut România: „Din prima vizită, ceva a intrat în sufletul meu și știam că acesta este un loc absolut deosebit, superb, și unde gândurile mele s-au dus de foarte multe ori, chiar dacă am venit atât de târziu aici. În 2012 m-am mutat în țară, dar din 2009 am acceptat ideea de-a mă muta aici și de a-mi asuma un rol și o responsabilitate.“
A venit singur sau a fost chemat?
„Eu nu neapărat am fost rugat să vin în România. În 2007, eu m-am trezit și m-am gândit că poate într-o zi trebuie să iau o decizie serioasă. Și am vrut să înțeleg mai bine ce înseamnă bunicul meu în România, cu adevărat, ce înseamnă Familie, ce înseamnă Casă Regală ca instituție, ce înseamnă un rol public în această instituție și am făcut demersuri să înțeleg lucrurile astea prin convorbiri cu bunicul meu, cu mătușa mea, cu unchiul meu și cu toți cei care erau în jurul instituției atunci. A durat doi ani de zile să consider că am informații suficiente ca să iau decizia de-a mă muta în România în următorii ani. În decembrie 2009, am zis că sunt gata să accept acest rol și să mă mut în România și asta a fost acceptat de toată lumea. Între vara din 2007 și decembrie 2007, nu știu ce discuții au avut loc despre succesiune, dar eu în decembrie 2007 am fost numit succesor, fără să cer asta. Eu, pur și simplu, am vrut să înțeleg mai bine imaginea de ansamblu. Nu știu (dacă a fost un cadou de la bunicul), dar fiindcă eu am făcut demersurile respective, cu siguranță el s-a bucurat de acest lucru, fiindcă eu nu am ratat acest pas de-a veni în România să am un rol activ în societate. Deci eu am ales să vin în România în 2012, cu tot ce înseamnă responsabilitatea de-a reprezenta pe Regele Mihai și Casa Regală în România, în acest rol, nu ca Principele nu știu care, ci pur și simplu ca un om care face parte din Familia Regală, cu acordul tuturor.“
Mutat în România din septembrie 2012, fostul Principe a început să studieze limba română la Iași, unde a stat o lună pentru un curs intensiv, și a primit propriul birou și propria secretară. Din păcate, după venirea lui, „nu prea a fost un mare sprijin în jurul meu din partea Familiei Regale, nu aveam feedback. (...) În viața personală, mă simțeam foarte singur. Am schimbat cultură, țară, viață privată pe o viață publică, peste noapte, în care sunt reguli, protocoale, ierarhie. Știam că o să fie greu la început, dar știam că pot să fac lucruri minunate nu numai pentru Familie, dar mai ales pentru țară, pentru comunități.“
Întrebat cum atunci era relația sa cu Majestatea Sa Margareta și cu Principele Radu și de ce s-a schimbat brusc la venirea în România, Nicolae a spus că: „Înainte să mă întorc în țară, am avut o relație foarte strânsă cu unchiul și mătușa mea, erau ca părinții mei, într-un fel, așa de frumoasă era relația. (Apoi), cred că rolul efectiv, rolul lor și rolul meu în Familie. Nu pot să spun ceva specific. A devenit o relație nu neapărat colegi, ci de ierarhie, că trebuie să asculți. N-a fost o relație de mătușă-nepot. Bine, au fost și astfel de momente, dar a fost mai mult o relație profesională.“
Când a început să se simtă dat la o parte?
„Anumite lucruri au început să apară înainte de turul pe bicicletă din 2015, când am plecat de la Sighetul Marmației până la Constanța, să atrag atenția asupra problemelor legate de literatură, educație printre elevi și tineri. Puțin înainte de asta am văzut că lucrurile nu erau chiar OK, au devenit mai evidente.“
Întrebat direct dacă crede că a fost considerat o amenințare pentru Casa Regală a României, nepotul Regelui Mihai a răspuns franc: „Nu exclud această variantă. (...) Nu știu dacă a fost legat de popularitatea mea. Eu am fost conștient că popularitatea mea a crescut mai mult. Și, cu adevărat, rolul meu a început în 2013. Adică am fost fizic aici și am făcut anumite lucruri. Dar ce cred că este important este că fiecare generație trebuie inclusă într-o strategie mai mare și inclusă împreună cu tot ce înseamnă generație mai veche. Nu știu dacă acest aspect a fost inclus în strategia familiei în momentul respectiv.“
„Nu contează cine va fi cel care va purta coroana sau nu, dar să fim o familie unită și împreună să facem lucruri deosebite, cum a fost întotdeauna, pentru această țară.“
Întrebat de Mihai Morar dacă crede că au fost deranjați de ceva anume, în momentul în care i-a fost retras titlul de Principe, Nicolae al României a spus că „eu cred că unul a fost deranjat, o singură persoană, un bărbat din familie“, confirmând că ar fi vorba despre Principele Radu. „Cred că nu am fost lăsat să-l văd pe bunicul meu, pentru că au fost speriați de ceva. (...) După ultima întâlnire cu bunicii mei, ușa a fost închisă, încuiată, chiar primesc poșta înapoi într-un alt plic.“