Povestea celei mai scumpe broşe a Reginei Elisabeta, estimată la 50 de milioane de lire sterline

4 ianuarie 2022   Case regale

Regina Elisabeta a II-a are o colecţie impresionantă de bijuterii, unele dintre cele mai scumpe piese din lume.

Dintre acestea, ies în evidenţă broşele pentru simplul fapt că sunt bijuteriile pe care regina le poartă mereu, indiferent de eveniment. Se spune că Regina Elisabeta are circa 100 de broşe, obişnuind să le poarte prin rotaţie pe cele mai speciale.

Care este, aşadar, cea mai scumpă broşă a Majestăţii Sale? Bijutierii de renume susţin că doar 25 de piese din toată colecţia de broşe a reginei sunt estimate la peste 90 de milioane de lire sterline, însă o anumită bijuterie are o valoare incredibilă. Este vorba despre broşa Cullinan III şi IV, realizată din două pietre tăiate din diamantul Cullinan, cel mai mare descoperit vreodată în lume, o bijuterie estimată la circa 50 de milioane de lire sterline.

Acest diamant uriaş, de 3.106 carate, este cel mai mare din lume şi i-a fost dăruit Regelui Edward al VII-lea în anul 1907. În timp ce cele mai mari două pietre din diamant au fost încrustate în Sceptrul Suveran şi în Coroana Statului Imperial, piatra Cullinan III, în formă de pară, şi piatra Cullinan IV, tăiată în formă de pătrat, au fost dăruite Reginei Mary, bunica Elisabetei.

Mai târziu, în 1953, broşa a ajuns în posesia reginei, aceasta obişnuind să o poarte destul de rar, însă.

Foto: Profimedia

Mai multe