Povestea neobişnuită a tribului pentru care ducele de Edinburgh era un zeu. Sunt devastaţi de moartea sa
Tribul care l-a considerat pe prinţul Philip un zeu este acum în doliu. Moartea sa este o lovitură cruntă pentru ei.
Pe insula Tanna, mai multe triburi l-au considerat timp de zeci de ani pe regretatul soţ al Elisabetei a II-a o zeitate care se roagă pentru recoltele lor.
Membrii tribului Yakel din Vanuatu poartă portrete ale ducelui de Edinburgh şi ale familiei regale britanice.
În triburile îndepărtatei Tanna, o mică insulă din Oceanul Pacific de Sud, doliul este dureros de când au aflat de moartea prinţului Philip. Pentru membrii acestei insule, ducele de Edinburgh era mult mai mult decât un prinţ, o consoartă sau un erou de război: în Tanna, Philip era venerat ca un zeu. Un zeu la care se roagă de zeci de ani să aibă grijă de recoltele lor şi despre care cred că şi-au folosit puterile pentru ca o persoană de culoare, ca ei, să fie ales preşedinte al Statelor Unite în 2009!
Potrivit reţelei BBC, sătenii din Tanna ţin o perioadă de doliu care va culmina cu o întâlnire ceremonială şi sacrificii în memoria ducelui de Edinburgh.
"Va fi abundenţă de igname şi plante de kava", spune pentru BBC Dan McGarry, jurnalist cu sediul în Vanuatu, ţara din care face parte insula Tanna. "Vor fi şi porci. Cred că numeroşi porci vor fi sacrificaţi pentru evenimentul ceremonial. "
Nimeni nu ştie cu siguranţă cum a luat naştere cultul aşa-numitei mişcări Prinţul Philip . Aparent, locuitorii satelor Tanna, adepţii acestui cult, îl văd în el pe zeul mitic care, conform legendei, a părăsit insula pentru a se căsători cu o femeie foarte puternică în străinătate, dar care se va întoarce într-o zi pentru a aduce pace şi prosperitate Tannei. Potrivit antropologului Kirk Huffman, sătenii ar fi putut vedea portretul ducelui de Edinburgh alături de Elisabeta a II-a atârnând pe pereţii avanposturilor coloniale din Vanuatu când această ţară era încă o colonie administrată de Regatul Unit şi Franţa.
Prin urmare, ar fi început asocierea dintre Philip şi zeitatea legendei, întărită ulterior de vizita oficială pe care regina Elisabeta a II-a (pe care o numesc Kwen Lisbet) - şi soţul ei au făcut-o în 1974 la Vanuatu.
Cuplul nu a vizitat insula Tanna, dar, potrivit BBC, ducele de Edinburgh a făcut cunoştinţă cu închinătorii săi, cărora le-a trimis uneori fotografii cu el însuşi. Aceştia, la rândul lor, i-au trimis cadouri la Buckingham, cum ar fi crosa trimisă în 1978. Sătenii au dorit dovezi că a primit-o, aşa că Philip le-a arătat-o într-o fotografie.
În 2007, mai mulţi membri ai tribului au zburat în Regatul Unit ca parte a unui program de televiziune şi au reuşit să aibă o întâlnire privată cu soţul Elisabetei a II-a la castelul Windsor, unde va fi înmormântat în această sâmbătă. „Când este cald, îţi voi trimite un mesaj”, se pare că Philip le-a răspuns, atunci când l-au întrebat când se va întoarce la Tanna pentru a împlini profeţia.
Întrebarea este dacă acum membrii Mişcării Prinţului Philip vor începe să se închine prinţului Charles ca înlocuitor al zeului lor, care în 2018 a vizitat şi Vanuatu fiind primit, la rândul său, cu ceremonie.
Sursa foto: Profimediaimages