Povestea primei broşe purtate de Regina Elisabeta a II-a ca monarh. Ce valoare are ea şi cu ce ocazia tristă a afişat-o prima dată?

5 aprilie 2022   Case regale

Regina Elisabeta are o colecţie impresionantă de broşe, dar prima broşă purtată din postura de regină are o valoare sentimentală pentru ea, mai mult decât multe dintre aceste piese.

Este vorba de o broşă cu un crin pe care regina a avut-o în piept atunci când s-a întors la Londra din turneul ei african, după ce a aflat că tatăl ei, Regele George al VI-lea, a murit.

Dar ce reprezintă această broşă? Experţii în bijuterii citaţi de publicaţia The Daily Express au estimat-o la circa 20.000 de lire sterline. Broşa are forma unui crin din specia Gloriosa Superba, floarea naţională a statului Zimbabwe, şi i-a fost oferită Prinţesei Elisabeta cu ocazia împlinirii vârstei de 21 de ani în anul 1947.

Piesa este realizată din diamante şi montată în platină şi aur alb. În 1952, când Elisabeta şi soţul ei, Prinţul Philip, se aflau în turneu în ţările africane din Commonwealth, ea a purtat broşa la întoarcerea din Kenya, după moartea tatălui ei, Regele George al VI-lea.

Este vorba despre una dintre cele mai emblematice imagini ale domniei Elisabetei, şi anume cea din ziua de 7 februarie 1952, când aceasta cobora scările avionului care a adus-o în Marea Britanie, după moartea tatălui ei, aceia fiind primii ei paşi din postura de monarh, pe pământ britanic.

Apoi, de-a lungul anilor, broşa a rămas o favorită a Elisabetei a II-a, regina purtând-o cu multe alte ocazii măreţe.

Foto: profimedia

Mai multe