Prima Doamnă Jill Biden va onora invitația la încoronarea lui Charles al III-lea

6 aprilie 2023   Case regale

În absența lui Joe Biden, prea în vârstă să traverseze Atlanticul de mai multe ori într-o lună, soția lui va reprezenta Statele Unite la Londra, pe 6 mai.

Odată intrate în linie dreaptă ultimele pregătiri pentru încoronare, cei 2.000 de invitați au fost rugați să-și confirme sau să-și infirme prezența la marele eveniment de la Londra. Cum administrația americană a anunțat deja că Joe Biden nu va putea fi prezent, dar că va fi trimisă în schimb o delegație care să reprezinte Casa Albă, a rămas doar Jill Biden să-și confirme prezența. Și da, Prima Doamnă a Americii va fi la Westminster Abbey pe 6 mai.

Din păcate, din cauza vârstei, Joe Biden nu va putea zbura spre capitala Marii Britanii, având în vedere că, în aceeași lună, are programată o vizită în Irlanda de Nord, pentru un eveniment care va marca cea de-a 25-a aniversare a Acordului din Vinerea Mare, iar două zboruri peste Atlantic ar fi prea mult de îndurat pentru venerabilul șef de stat de 80 de ani - care este, de altfel, și cel mai în vârstă președinte în funcție din istoria Americii! El ratează, astfel, și unica șansă de-a fi primul președinte american care participă la încoronarea unui rege.

Rolul prezidențial va fi preluat, formal, de soția sa, care va conduce delegația de stat.

Totodată, Casa Albă a precizat că președintele a vorbit la telefon cu Regele Charles al III-lea, iar un purtător de cuvânt a adăugat că cei doi au discutat despre relația dintre țările și popoarele lor. Aceștia au adăugat: "Președintele l-a felicitat pe Rege cu ocazia viitoarei sale încoronări și l-a informat că Prima Doamnă Jill Biden așteaptă cu nerăbdare să participe în numele Statelor Unite".

Dacă în decembrie 2022, Joe Biden s-a întâlnit cu Prințul de Wales la Boston, cu ocazia decernării premiului Earthshot, la finalul lui aprilie acesta îl va reîntâlni pe Charles în Irlanda de Nord, într-o primă întrevedere de la urcarea lui pe tron.

FOTO: The White House

Mai multe