Principesa Sofia, în public la punerea în scenă a unei piese scrise de Regele Mihai şi Regina Ana

23 noiembrie 2022   Case regale

Sora mai mică a Majestăţii Sale Margareta a avut ocazia de-a vedea cum se joacă o piesă de teatru scrise de părinţii săi.

Printre hobby-urile mai puţin ştiute ale regretatului Rege Mihai I se afla şi teatrul, dar nu manifestată doar din postura de spectator, ci chiar de scriitor.

Un abil autor de scrisori şi discursuri memorabile, într-o vreme în care actul corespondenţei era la ordinea zilei, iar intelectualii îl aduceau la rang de scriere literară, Regele Mihai I s-a gândit să-şi aştearnă gândurile într-o altă formă memorialistică. Concret, în perioada exilului, fostul suveran, împreună cu soţia sa, Regina Ana, au scris o piesă de teatru. Mai exact, în anul 1960, la Versoix. Cu un titlu absolut sugestiv, „Alegerea”, acestă piesă are un singur act.

Mai mult decât o piesă de teatru, o adevărată mărturie trimisă spre eternitate, „Alegerea” ilustrează lupta dintre sistemele capitalist şi comunist, după cum mărturisea regina Ana în volumul „Un război, un exil, o viaţ㔄În seara aceea am început să ne scriem vieţile: viaţa lui sub comunism, a mea în mijlocul unei lumi frivole. Şi apoi, împreună, am descoperit un personaj comun, prietenul, care venea cu o a treia lume, cu o a treia voce. Cea a curăţeniei, a purităţii. Am continuat să scriem şi replicile veneau, se înşirau în mod firesc pe hârtie. Toată povestea a fost, aşadar, scrisă împreună; ne-am împletit gândurile, ideile, fantezia. Aşa cum o făcusem până atunci în viaţa reală, aşa cum am făcut şi de atunci încoace. Vorbeam, scriam, ne arătam unul altuia ce scrisesem singuri… E curios, scriam amândoi fără să ne putem opri. Am fost inspiraţi! Am numit piesa „ÎAlegerea”. Am scris-o întâi în englezeşte, apoi în franţuzeşte şi, peste ani, în româneşte. Numai că nu reuşeam să-i găsim un sfârşit. Şi asta fiindcă nu ştiam ce răspuns să dăm acestei lumi, cum să contribuim noi înşine la vindecarea rănilor care ne atinseseră şi pe noi. Finalul a venit din sufletul şi mintea amândurora, stând şi reflectând împreună. Soluţia era […] iubirea. Aşa am hotărât şi noi să facem cu personajele şi povestea noastră din piesă: să-i îndreptăm către iubire”, scria Majestatea sa Regina Ana.

„Unde sunt? Ce lume e aceasta în care mă găsesc? De ce sunt aici? Cine m-a adus? Care este năzuinţa mea? A, da, îmi aduc aminte. Alegerea rasei umane apasă pe umerii mei. Eu sunt Omul! Şi trebuie să aleg viitorul omenirii”, spune unul dintre personajele din piesă.

Piesa de teatru a fost mai întâi prezentată la Teatrul Național Radiofonic în 2016 ş pusă în scenă prima dată abia după 57 de ani de la crearea ei, la Ateneul din Iaşi, în 2017. Iar anul acesta, publicul are ocazia s-o revadă pe scena Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova.

La premiera care a avut loc zilele trecute a fost prezentă şi Principesa Sofia, ca reprezentant din partea Familiei Regale, după un eveniment cu donație de carte a Editurii Curtea Veche și a inaugurat o expoziție dedicată Reginei Maria. Prezenţa Alteţei Sale Regale a dat greutate evenimentului, întreaga echipă artistică fiind onorată să evolueze în faţa uneia dintre fiicele distinsului autor. 

FOTO: Daniel Angelescu/Casa Majestății Sale, Teatrul Naţional Craiova

 

Mai multe