Sărut pe obraz, îmbrățișare sau reverență? Care sunt regulile salutului regal

16 aprilie 2023   Case regale

În preajma unei noi încoronări regale în Marea Britanie, trecem în revistă toate regulile de etichetă cu privire la plecăciunile și reverențele regale.

Chiar și cei care nu au decât o familiaritate trecătoare cu familia regală presupun că, atunci când îi întâlnești pe oricare dintre ei, trebuie să faci o plecăciune sau o reverență. La urma urmei, nu asta s-a făcut întotdeauna în prezența regilor și a reginelor de-a lungul istoriei? Nu întotdeauna, după cum se pare.

Prin tradiție, membrii Familiei Regale au păstrat o distanță fizică (și socială) fermă față de supușii lor, iar puținele interacțiuni pe care aceștia le aveau cu oamenii de rând aveau tendința de a fi formale. Cu toate acestea, în ultimii ani, acest lucru a început să se schimbe pe măsură ce noi generații de membri ai Familiei Regale, mai puțin formale - începând cu Prințesa Diana - au devenit proeminente și au început să adopte un stil mai accesibil și mai dezinvolt de relaționare cu publicul larg. În prezent, este probabil ca unii membri ai Familiei Regale să se angajeze în îmbrățișări și strângeri de mână, alături de plecăciuni și reverențe. Acest lucru, însă, nu a făcut decât să complice lucrurile. Oricât de sensibilă ar putea fi o parte din Familia Regală mai tânără, vechile tradiții mor greu, iar plecăciunile și reverențele sunt încă parte integrantă în cercurile regale. Iar regulile implicate pot fi obscure și complicate.

În mod oficial, nu există reguli pentru plecăciunile în fața familiei regale

"Nu există coduri obligatorii de comportament atunci când te întâlnești cu Regina sau cu un membru al Familiei Regale, dar mulți oameni doresc să respecte formele tradiționale", ne liniștește site-ul Casei Regale. Aceste forme tradiționale includ, bineînțeles, plecăciunile și reverențele, dar site-ul subliniază că și strângerile de mână sunt adecvate. Iată de ce demnitarii și vizitatorii străini nu sunt obligați să se încline în fața membrilor Familiei Regale.

În ciuda acestui fapt, majoritatea oamenilor presupun că plecăciunile și reverențele sunt standard și așteptate. Aceasta pare o presupunere rezonabilă, având în vedere că se așteaptă chiar ca membrii Familiei Regale să se încline unii în fața altora, așa cum Meghan Markle a descoperit înainte de prima sa întâlnire cu Regina Elisabeta a II-a. Și chiar și Prințul Harry, care s-a născut și a crescut respectând ritualurile regale, și-a dat seama de absurditatea acestor obiceiuri. "Cum îi explici că te înclini în fața bunicii tale și că ar trebui să faci o reverență? Mai ales unui american. Este ciudat", a declarat el în documentarul "Harry and Meghan". 

Toată lumea se înclină în fața monarhului - inclusiv copiii săi

Principiul central care stă la baza majorității regulilor regale care implică plecăciunile este acela că cei de rang inferior se înclină sau fac reverențe în fața celor de rang superior. Deoarece monarhul care domnește are un rang superior tuturor, prin tradiție, se așteaptă ca membrii Familiei Regale să se încline sau să facă reverențe în fața lui sau a ei. Acest lucru duce, desigur, la scenariul absurd (pentru sensibilitățile americane) în care membrilor Familiei Regale li se cere să se închine sau să facă reverențe în fața unui frate, părinte sau bunic.

Iar cei care urmăresc Familia Regală au surprins numeroase documente în care membrii fac exact acest lucru. O fotografie îi arată pe Prințul William și pe Prințesa Catherine oferindu-i Reginei Elisabeta a II-a o scurtă plecăciune și o reverență. Iar în ziua nunții lor, părinții Prințului William, pe atunci Prințul Charles și Prințesa Diana, s-au oprit pentru a se înclina și a face o reverență Reginei când au trecut pe lângă ea în drum spre altar. Iar acum că Regele Charles al III-lea a urcat pe tron, Prințul William este obligat să se încline atât în fața lui, cât și a mamei sale vitrege, Camilla, Regina consoartă (și a fost văzut făcând acest lucru, cel puțin în public). Dar cel puțin a reușit să evite obligația penibilă de a i se adresa propriului său tată cu "Majestate". "Regina și prințul Philip au fost Ma și Pa pentru copiii lor; indiferent cum i-au numit William și Harry pe Charles și Camilla ieri, așa îi vor numi și astăzi", a explicat editorul-șef al "Majesty", Joe Little, pentru Page Six.

Totuși, membrii familiei care se întâlnesc cu monarhul de mai multe ori într-o zi se înclină doar la prima întâlnire.

Copiii regali ar trebui să înceapă să facă plecăciuni de la vârsta de 5 ani

Nimeni nu se așteaptă ca micuții să aibă maniere perfecte. Cei cu adevărat mici nu au, în mod evident, coordonarea fizică, abilitățile lingvistice și autocontrolul necesar pentru a se comporta cu grație, iar regulile adesea arbitrare și așteptările sociale deținute de adulți necesită timp pentru ca cei mai mari să le învețe și să le înțeleagă. Și, deși copiii mici ai membrilor Familiei Regale de rang înalt trebuie să se obișnuiască de la o vârstă fragedă să fie în atenția publicului, ei sunt încă înțeleși ca fiind copii mici, cu toate limitările pe care le implică acest lucru: nimeni nu se așteaptă la plecăciuni sau reverențe din partea unor copii care abia pot să meargă.

Cu toate acestea, din cauza vizibilității lor, copiii trebuie să se obișnuiască destul de repede cu programul - inclusiv să stăpânească abilitățile de a face plecăciuni și reverențe la momentele potrivite. După cum a declarat istoricul regal Marlene Eilers Koenig pentru "Hello", se așteaptă ca tinerii membri ai Familiei Regale să înceapă să facă plecăciuni și reverențe în public la vârsta de 5 ani. Cu toate acestea, "singura persoană în fața căreia vor face reverențe sau plecăciuni este suveranul", a explicat ea.

Prințesele prin alianță trebuie (uneori) să facă reverențe prințeselor de sânge

Una dintre cele mai dificile părți ale căsătoriei cu cineva provenind dintr-o familie regală, așa cum Meghan Markle a învățat pe pielea ei, este însușirea regulilor și obiceiurilor vechi și derutante care trebuie respectate. Printre aceste obiceiuri se numără regulile complexe privind cine se înclină în fața cui în Familia Regală. Una dintre cele mai obscure reguli prevede că prințesele prin căsătorie - cum ar fi Markle și cumnata ei, Prințesa Catherine - sunt clasate sub prințesele născute în Familia Regală, cum ar fi fi fiicele Prințului Andrew, Prințesa Beatrice și Prințesa Eugenie.

Astfel, prințesele prin căsătorie sunt obligate să facă reverență în fața prințeselor prin naștere. Așadar, din punct de vedere tehnic, Prințesa Catherine este obligată prin tradiție să facă reverență propriilor copii, regulă pe care aproape sigur o ignoră. Dar, potrivit Debrett's, "Protocolul dictează că, atunci când Prințesa de Wales și Ducesa de Sussex nu sunt însoțite de soții lor, prințesele de sânge regal, cum ar fi Prințesa Beatrice și Eugenie, se situează deasupra lor", a explicat Debrett's. "Cu toate acestea, atunci când ducesele sunt însoțite de soții lor, rolurile sunt inversate [și] ducesele le depășesc pe prințese".

De notat și că membrii familiei cu titlul Alteță Regală nu trebuie să se încline unul în fața celuilalt.

Salutul bărbaților

Așa cum spune tradiția, domnii ar trebui să se încline - dar numai de la gât. O strângere de mână este, de asemenea, acceptabilă. Regele Charles, însă, a avut o viziune diferită asupra salutului doamnelor - mai puțină plecăciune și mai multă încremenire. Totodată, atunci când trebuie să salute o doamnă, Charles al III-lea preferă un sărut.

El are un salut special pentru femeile regale, anume are obiceiul de a le săruta mâna doamnelor. Fotografiile cu Prințul Charles salutând-o pe Regina Letizia a Spaniei au devenit virale.

Un alt sărut permis este cel pe obraz, Charles obișnuind să-și sărute în public mama sau nora. La fel, Prințesa de Wales obișnuia s-o sărute pe obraji pe fosta suverană Elisabeta a II-a, așa cum o făceau și nepoții acesteia, William și Harry.

Prințul William și Prințesa Catherine vor să renunțe la plecăciuni în public

Pompa și ceremonia (și o anumită doză de misticism) au făcut întotdeauna parte din imaginea Familiei Regale. Dar, contrar credinței populare, regulile și a relația cu publicul larg nu sunt bătute în cuie. În timp ce unii membri ai Familiei Regale preferă să adere la tradiția acceptată, alții - cum ar fi Prințesa Diana - au ales să își croiască propriul drum și să cultive o abordare mai caldă și mai puțin formală a interacțiunii cu publicul.

Iar următoarea generație de membri ai Familiei Regale plănuiește să continue modernizarea monarhiei. Surse apropiate Palatului au declarat că Prințul William și Prințesa Catherine intenționează să promoveze o cultură regală mai apropiată și mai puțin stufoasă atunci când le va veni rândul să urce pe tron. Această dorință de schimbare a fost întărită de călătoria lor prost primită în Caraibe, unde formalitatea anturajului regal a părut arogantă și lipsită de contact. "Vor să încerce să evite plecăciunile și reverențele în public, să fie mai apropiați, mai puțin formali, mai puțin înfundate, să se despartă de o mare parte din tradiție și să se concentreze pe o monarhie modernă", se arată în "The Mirror".

Mai multe