Secrete la Buckingham. De ce englezii refuză să înapoieze rămășițele unui prinț etiopian?

26 mai 2023   Case regale

De mai bine de un deceniu, militanții au cerut Marii Britanii să repatrieze trupul Prințului Alemayehu, care a fost înmormântat în capela St. George's Chapel când a murit la 18 ani, în 1879.

Timp de secole, catacombele Capelei St. George din Windsor au fost ultimul loc de odihnă pentru monarhi și consorți, printre care regina Elisabeta a II-a, Prințul Philip și părinții regretatei regine Elisabeta a II-a, Regele George al VI-lea și Regina mamă. Dar alături de Windsor sunt îngropați și câțiva alți apropiați regali, asociați și eroi militari. În 2007, unul dintre locuitorii săi a devenit subiect de controversă internațională, când președintele de atunci al Etiopiei, Girma Wolde-Giorgis, i-a cerut Reginei să returneze rămășițele Prințului Alemayehu, un prinț etiopian care a murit în Anglia la vârsta de 18 ani. La vremea respectivă, Palatul Buckingham a refuzat să comenteze corespondența, dar acum, refuză noi cereri de returnare a acestuia.

Într-o declarație, ca răspuns la un reportaj BBC despre Prințul Alemayehu, Palatul Buckingham a împărtășit motivele pentru care a refuzat cererile de repatriere a trupului prințului. "Decanul și canonicii din Windsor sunt foarte sensibili la necesitatea de a onora memoria Prințului Alemayehu. Cu toate acestea, ei au fost sfătuiți că este foarte puțin probabil să fie posibilă exhumarea rămășițelor fără a deranja locul de odihnă al unui număr substanțial de alte persoane din apropiere", se arată în declarație, potrivit "People". "Conștienți de responsabilitatea de a păstra demnitatea celor plecați, nu este, prin urmare, cu regret, posibil să fim de acord cu cererea, dar în ultimii ani am acceptat cererile delegațiilor etiopiene de a vizita St. George's și vom continua să facem acest lucru."

La cererea Reginei Victoria, a fost înmormântat în capela St. George's după moartea sa în 1879, din cauza unei suspiciuni de pleurezie. El este onorat cu o placă în capelă pe care scrie "Eram un străin și m-ați primit", dar se pare că mormântul a rămas nemarcat. Potrivit Colegiului St. George, Prințul Alemayehu a fost înmormântat în catacombele din partea de vest a capelei. În 2019, "Mail on Sunday" a relatat că 40 de cadavre au fost îngropate în catacombe între 1845 și 1887, surse de la Palat adăugând că ar fi imposibil de identificat și de exhumat corpul fără a fi deranjat.

Prințul Alemayehu a fost fiul Împăratului Tewodros al II-lea, conducătorul care a unit Etiopia de astăzi. După ce tatăl său s-a sinucis în urma unei înfrângeri militare din 1868 în fața forțelor britanice, Prințul Alemayehu a fost dus în Anglia împreună cu mama sa, Împărăteasa Tiruwork Wube, care a murit pe drum. El a intrat sub tutela Victoriei, care a scris în jurnalul său despre tristețea provocată de moartea sa, și a fost crescut de un căpitan al armatei britanice, însă militanții din secolul XXI au susținut că a fost un prizonier de război, care a fost privat de contactul cu țara sa natală și cu familia extinsă.

Anul trecut, fostul reporter Reuters, Andrew Heavens, a publicat "The Prince and the Plunder" ("Prințul și jafurile"), care spune povestea vieții Prințului Alemayehu și explorează obiectele, inclusiv manuscrisele religioase, crucile și țesăturile regale, pe care britanicii le-au luat cu ei când au părăsit Etiopia. "Aceasta este o problemă atât de emoționantă, deoarece amintește tuturor de situația dificilă a lui Alemayehu - un copil blocat într-o țară străină, căruia nu i s-a permis niciodată să se întoarcă acasă", a declarat Heavens pentru NBC News. "Din punct de vedere emoțional, majoritatea oamenilor care ajung să cunoască povestea lui Alemayehu simt că rămășițele sale ar trebui să fie returnate. El a spus foarte clar înainte de a muri că vrea să se întoarcă."

FOTO: Profimedia

Mai multe