Verişoara Reginei Elisabeta, Ducesa de Gloucester, are mai multe coroane decât Familia Regală

20 decembrie 2022   Case regale

Deține aproape la fel de multe bijuterii ca și regretata Elisabeta a II-a! Cutia de bijuterii a lui Birgitte, ducesă de Gloucester și verișoară prin alianță a defunctei regine, ar fi invidiată de mulți suverani europeni.

Nimic nu o predispunea pe domnișoara Birgitte Eva van Deurs-Henriksen, fiul unui modest avocat din Odense, să se alăture uneia dintre cele mai prestigioase dinastii din Gotha. La vârsta de 20 de ani, s-a mutat la Cambridge și a lucrat la Ambasada Danemarcei din Londra. În februarie 1972, ea a deschis primul capitol al poveștii sale de basm logodindu-se cu Prințul Richard, fiul cel mic al lui Henry, Duce de Gloucester, văr primar al Elisabetei a II-a. Nunta a avut loc câteva săptămâni mai târziu, pe 8 iulie, în Barnwell, Northamptonshire.

Moartea accidentală a fratelui său mai mare, William, la 28 iulie 1972, în timpul unui spectacol aviatic, urmată de moartea tatălui lor în 1974, l-au transformat pe Richard, împotriva tuturor șanselor, în cel de-al doilea Duce de Gloucester. Birgitte a devenit beneficiara multor bijuterii care aparținuseră Reginei Maria, văduva lui George al V-lea, prin intermediul primei Ducese de Gloucester, Alice Montagu-Douglas-Scott.

În 1935, aceasta din urmă, fiica celui de-al șaptelea Duce de Buccleuch, s-a căsătorit cu Prințul Henry, al treilea fiu al lui George al V-lea. Decana familiei Windsor, născută în 1901, a murit abia la 29 octombrie 2004, la vârsta record de 102 ani și 309 zile... Astfel, pe lângă propria coroană, prin intermediul Prințesei Alice, actuala Ducesă de Gloucester a moștenit șapte dintre cele mai somptuoase coroane, pe care le poartă la banchete de stat și în călătoriile în străinătate, unde ea și soțul ei reprezintă Coroana britanică.

1. Coroana cu diamante și smaralde Gloucester este un cadou de nuntă oferit de Ducele Henry miresei sale, o piesă art deco ce poate fi purtată cu diamante sau cu diamante și smaralde. Unele secțiuni sunt detașabile și pot fi folosite ca broșe.

2. Coroana Gloucester "Diamond Laurel". Acesta a fost, de asemenea, un cadou făcut de Henry de Gloucester logodnicei sale în 1935. Realizat din diamante rotunjite, are ca motiv central de frunză de laur ce se ridică spre centru, acoperit de o serie de diamante.

3. Gloucester Diamond Tiara este formată dintr-un colier floral cu diamante, care poate fi montat într-o montură cu diamante și purtat ca o tiară.

4. Coroana Iveagh este un "kokoshnik" - inspirat de coafurile tradiționale rusești - realizat din dantelă fină de diamant cu model de frunze. Acesta a fost oferit ca dar de nuntă Prințesei Mary de Teck în 1893, cu ocazia căsătoriei sale cu viitorul Rege George al V-lea, de către Edward Guinness, Baron Iveagh, celebrul berar și filantrop irlandez, și soția sa. La moartea Reginei Mary, în 1953, a fost lăsată Prințesei Alice. Birgitte i-a împrumutat-o fiicei sale mai tinere, Lady Rose Windsor, cu ocazia nunții acesteia cu George Gilman, la 19 iulie 2008, în capela Palatului St James din Londra.

5. Coroana "caprifoi" a Reginei Maria. Realizată din diamante, este echilibrat cu motive proeminente de caprifoi. Poate fi purtată cu un trio de elemente centrale: un caprifoi cu diamante, un ornament cu diamante și kunzite și un ornament cu diamante și smarald caboșon. Aceasta a fost comandată în 1914 de soția Regelui George al V-lea de la bijutierul Garrard și a fost realizată în atelierele firmei Ernest Wolff & Co - pe atunci cunoscută sub numele de The Tiara Makers - care era deja responsabilă pentru Coroana Imperială a Indiei din 1911. 

6. Coroana cu turcoaze. Cu motive florale, această coroană servește drept set de mireasă, având bijuterii suplimentare. A fost creată în 1893 la cererea Ducelui și Ducesei de Teck pentru nunta fiicei lor Mary. Înălțimea și proporțiile sale au fost refăcute în 1912 de către compania Ernest Wolff pentru Garrard. La rândul său, Regina Mary i-a dăruit-o nurorii sale, Alice, la nunta ei din 1935.

7. Tiara de nuntă a contesei de Ulster. Complet încastrată cu diamante, care se ridică într-o serie de vârfuri, a apărut pe fruntea lui Claire Booth, Contesă de Ulster, la nunta sa din 22 iunie 2002 cu maiorul Alexander Windsor, unicul fiu și moștenitor al Ducelui de Gloucester.

8. Coroana indiană Cartier. Acesta a ajuns în colecția sa privată prin intermediul uneia dintre nepoatele Victoriei, Marie-Louise, Pințesă de Schleswig-Holstein, fiica lui Christian și a Elenei de Marea Britanie. Marie-Louise fusese căsătorită cu Prințul Aribert de Anhalt, o uniune nepotrivită care a fost anulată în 1900. Această diademă impresionantă de perle, diamante și safire a fost realizată pentru ea la Cartier între 1906 și 1921 de către marele bijutier Henri Pierre Lavabre. Numele său provine de la motivele inspirate din arta tradițională indiană. Marie-Louise a purtat-o încă la încoronarea verișoarei sale, Regina Elisabeta a II-a, în 1953, cu trei ani înainte de moartea sa. A transmis-o finului ei, Prințul Richard de Gloucester.

FOTO: Profimedia

Mai multe