Cât de mult va costa încoronarea Regelui Charles? Suma vehiculată e impresionantă

4 mai 2023   Royals

Încoronarea Regelui Charles al III-lea, pe 6 mai, va costa câteva milioane de lire sterline!

Mai e foarte puțin până la încoronarea Regelui Charles al III-lea, chiar în acest weekend evenimentul istoric va avea loc. Dar cât de mult va costa încoronarea Majestății Sale și cine va achita nota de plată?

Un buget oficial pentru încoronare nu a fost făcut public. Cu toate acestea, potrivit The Sun, cei care se află în spatele Operațiunii Golden Orb, alias încoronarea Regelui Charles al III-lea, au estimat că evenimentele pentru încoronarea regelui costă 100 de milioane de lire sterline.

S-au vehiculat și alte sume, The Mirror a scris că prețul încoronării ar putea ajunge la 250 de milioane de lire sterline din cauza costurilor ridicate de securitate.

Cine plătește încoronarea?

Costul încoronării va fi acoperit de guvernul britanic, deoarece este clasificat ca fiind un eveniment de stat. Prin urmare, toate fondurile vor proveni, în cele din urmă, de la contribuabil. După cum relatează The Times, dacă este de crezut costul estimat de 100 de milioane de lire sterline, atunci acest lucru ar însemna un cost de doar 1,50 lire sterline pentru fiecare cetățean.

Dar, în ciuda costului aparent scăzut pe cap de locuitor, evenimentul a provocat controverse, unii britanici au fost extrem de deranjați de decizia de a cheltui această sumă de bani ai contribuabililor pe un eveniment ceremonial, mai ales în contextul crizei actuale a costului vieții din Marea Britanie. În aprilie 2023, un sondaj YouGov a raportat că 51% dintre britanici nu cred că evenimentul ar trebui să fie finanțat de către contribuabil, față de 32% care au declarat că sunt de părere că ar trebui. Ceilalți respondenți au spus că nu știu.

În 1953, încoronarea Reginei Elisabeta a II-a a costat guvernul britanic 1,57 milioane de lire sterline, însă cifrele variază, alte estimări sugerând că a costat sub un milion de lire sterline, notează Hello Magazine.

Foto: Getty Images

Mai multe