Ce este adenomul de prostată, boala de care suferă Regele Charles. Afectează bărbații trecuți de 50 ani

18 ianuarie 2024   Royals

Așa cum deja s-a aflat în mass-media, Regele Charles al III-lea al Marii Britanii va fi supus unei intervenții de corectare a unei afecțiuni foarte des întâlnite printre bărbații trecuți de 50 de ani.

Nu este o procedură periculoasă, însă vine în cel mai prost moment, întrucât și nora sa, Kate Middleton, Prințesa de Wales este în spital, refăcându-se după o intervenție chirurgicală la nivel abdominal.

Ce este adenomul de prostată, boala cu care a fost diagnosticat Regele Charles

Adenomul de prostată, cunoscut și sub denumirea de hiperplazia benignă de prostată (HPB), este o afecțiune medicală frecvent întâlnită la pacienții de sex masculin, în special pe măsură ce înaintează în vârstă. Această condiție implică creșterea benignă (non-canceroasă) în dimensiune a prostatei, ce cauzează diverse simptome și complicații la nivelul urinării și pentru sănătatea generală a pacienților.

Adenomul de prostată sau prostata mărită reprezintă o afecțiune benignă și constă în mărirea de volum a zonei prostatei situată spre interiorul uretrei. Cel mai frecvent apare după vârsta de 50 ani și se datorează modificărilor hormonale care survin odată cu vârsta. Boală se dezvoltă mai repede la pacienții care au avut infecții ale prostatei (prostatite) în tinerețe, spune urologul Dr. Gheorghe Niță.

Pentru majoritatea bărbaților, drumurile dese la baie sunt primele semne ale unei prostate mărite

Această afecțiune poate fi regăsită sub următoarele denumiri: adenom de prostată, prostată mărită, hiperplazia benignă de prostată (HBP).

Aproximativ 40% dintre bărbații cu vârstă de peste 50 de ani suferă de HBP, iar acest procent ajunge la 75% în cazul bărbaților trecuți de 70 de ani, cum este și cazul Regelui Charles. Maiestatea Sa are 75 de ani.

Teoretic, dacă toți bărbații ar trăi până la vârstă de 90 de ani, procentul s-ar apropia de 100%! 

Potrivit medicului urolog, bărbații diagnosticați cu adenom de prostată NU au un risc mai mare de dezvoltare a cancerului de prostată comparativ cu bărbații care nu suferă de HBP, însă cele două patologii pot coexista.

Un stil de viață sedentar, fără suficientă activitate fizică, poate contribui la dezvoltarea adenomului de prostată.

Alți factori decisivi în instalarea bolii sunt cei genetici și înaintarea în vârstă.

Palatul a anunțat ieri că îndatoririle regale ale Regelui Charles vor fi puse pe pauză o perioadă, până se va reface.

Foto: Profimedia

Mai multe