Ce relație avea Prințesa Diana cu mama sa vitregă, Raine Spencer, fiica scriitoarei Barbara Cartland?

20 octombrie 2024   Royals

Rămasă de mică fără mama biologică, Lady Diana a crescut privată de iubirea maternă, căci nici cea de-a doua soție a tatălui ei nu a știut să i-o ofere decât mult prea târziu...

De multe ori, Prințesa Diana și fratele său, Contele Charles Spencer, au vorbit despre cum copilăria lor lipsită de căldura părintească i-a aruncat precoce în lumea aspră a adulților. 

Potrivit relatărilor lor, Prințesa Diana și frații ei au fost profund marcați când mama lor, Frances Roche, i-a abandonat în 1966, fugind cu un moștenitor australian bogat, Peter Shand Kydd. Și, deși ea fugise, de fapt, de contele violent care îi devenise soț pe când abia împlinise 18 ani, judecătorul i-a acordat acestuia custodia celor patru copii - care au ajuns să-și petreacă copilăria cu bone și internate și sub ochiul vigilent al bunicii paterne, Cynthia Spencer, care a murit în 1972.

În 1973, Contele John Spencer a început o relație cu Raine de Darmouth, o aristocrată influentă în Regatul Unit și fiica uneia dintre cele mai citite scriitoare de romane din lume, Barbara Cartland, cu opera tradusă în treizeci și șase de limbi. Dar și căsătorită de aproape 30 de ani cu Contele de Darmouth! Însă, pentru că între ei a fost o pasiune fulgerătoare, ea a divorțat de primul ei soț și, totodată, tatăl celor patru copii ai ei, pentru Contele Spencer și ai lui patru copiii. Numai că aceștia din urmă nu erau deloc încântați să aibă o mamă vitregă. Când s-au căsătorit în 1976, nici Charles, nici Diana nu au participat la nuntă, tatăl lor nedorindu-i acolo. Și, pentru că tatăl ei se purtase ca-n evul mediu, atunci când cuplul proaspăt căsătorit a ajuns acasă, Diana a explodat și i-a strigat mamei sale vitrege: „Te vom urî mereu! Ne-ai distrus viața de familie!”.

La rândul ei, când contele de Spencer a suferit un atac cerebral mai târziu, Raine Spencer a refuzat să le permită copiilor săi să îl viziteze în spital. În timpul vieții sale la Althorp House, ea a dispus de reședință după bunul plac, care o botezaseră „Ploaia acidă” și preferau să păstreze distanța față de ea. 

Lupta dintre Spencer și Raine McCorquodale a atins apogeul în timpul nunții Dianei cu Prințul Charles, „nunta secolului”. În fața a 3.500 de persoane la fața locului și a 750 de milioane de telespectatori din întreaga lume, Diana Spencer a intrat în Catedrala St Paul la brațul contelui de Spencer. Tatăl și fiica au pășit pe culoar, unde Prințul de Wales o aștepta emoționat pe cea care urma să-i devină soție. La 29 iulie 1981, mama vitregă a Prințesei Diana nu a primit un loc de onoare în biserică și nici nu a fost invitată să salute de la balcon miile de oameni adunați în grădinile Palatului Buckingham, împreună cu restul familiei.

Abia după moartea tatălui ei, în 1992, când Raine Spencer a rămas singură într-o somptuoasă proprietate de lângă Hyde Park, cele două femei s-au apropiat, pe fondul problemelor pe care Prințesa Diana le avea cu Familia Regală. Se pare că acolo Diana de Wales găsise un refugiu în cele mai dificile zile de la sfârșitul căsniciei sale. După cum a povestit Raine Spencer într-un interviu acordat revistei britanice „The Gentlewoman”: „Diana se afla sub o mare presiune, dar am ajuns să fim mari prietene. Obișnuia să stea pe canapeaua mea și să-mi spună problemele ei.” Iar când Prințul și Prințesa de Wales s-au despărțit definitiv în 1996, mama vitregă și fiica vitregă și-au împărtășit confidențele în această proprietate. Se spune că, cu ocazia unei vizite, Diana i-ar fi întâlnit acolo chiar pe soții Al Fayed. Și ce întorsătură a luat viața ei atunci: Prințesa Diana și Dodi Al Fayed au suferit acel fatal accident de mașină în august 1997 la Paris. Raine Spencer, la rândul ei, i-a supraviețuit fiicei sale vitrege douăzeci de ani, ea murind după o scurtă boală la vârsta de 87 de ani, luând cu ea în mormânt multe secrete de familie.

FOTO: Getty Images, Profimedia

Mai multe