Cine este Haya a Iordaniei? Portretul unei prinţese moderne
O ştiţi pe regina cea frumoasă şi cool a Iordaniei? O ştiţi. Ei bine, Rania nu este singura femeie fermecătoare din lumea arabă, mai există o doamnă croită după chipul şi asemănarea ei, chiar în familia celei de mai sus.
Prinţesa Haya este este unul dintre cei 12 copii ai regelui Hussein al Iordaniei
Prinţesa Haya bint Al Hussein, pe numele ei întreg, este un nume foarte popular în acea parte a globului şi oarecum necunoscut la noi. Vorbim de soţia Şeicului Mohamed bin Rashid Al Maktoum al Emiratelor Arabe Unite şi de cumnata Reginei Rania, căci iordanianca de 43 de ani este unul dintre cei 12 copii ai decedatului rege Hussein al Iordaniei.
Cum spuneam, Prinţesa Haya este o altfel de femeie arabă: modernă, cu opinii ferme şi educaţie occidentală şi, mai ales, cu o vestimentaţie şic pe care n-o vezi, de obicei, într-o lume în care reprezentantele sexului slab sunt înveşmântate din cap până-n picioare în acea burka atât de conservatoare. Spuneam despre Haya că este soţia Şeicului Mohamed, însă nu v-aşteptaţi să fie şi unica. Monarhul în vârstă de 67 de ani mai are alte două neveste, însă Haya este cea mai nouă, soţia-junior care şi-a unit destinele cu acesta în 2004 şi i-a dăruit doi copii, pe Jalila (9) şi Zayed (5). Bine, Haya cea sofisticată are şi alţi… 12 copii vitregi, pe care Mohamed îi are de la soţia-senior, Şeica Hind, în vârstă de 55 de ani.
Alături de soţul Mohammed Bin Rashid Al Maktoum la Royal Ascot
La o întâlnire cu Ducesa Camilla, în Emiratele Arabe Unite
Aici începe şi se termină obedienţa prinţesei, altfel sofisticată şi anglicizată, prin faptul că este absolventă de Oxford şi practicantă a echitaţiei, una atât de bună, încât s-a calificat la această disciplină la Olimpiada de la Sydney din 2000. Iubirea ei pentru cai şi show-urile de călărie n-a fost chiar lipsită de provocări, având în vedere că vorbim despre o femeie şi de o ţară în care nu s-a promovat sportul, oricare ar fi el. „Acum este altfel, dar pe vremuri, doar oamenii din clasele sociale inferioare făceau sport. Era ceva echivalent actoriei sau artelor. În anii ‘90, acestea nu erau profesii respectabile în lumea arabă“, mărturiseşte chiar prinţesa care, în 1992, a câştigat medalia de bronz la proba de sărituri peste obstacole la Jocurile Pan Arabe. Prin comparaţie, am zice că Ducesa de Cambridge pare mai degrabă genul casnic decât această soţie de prinţ arab. Haya vorbeşte cinci limbi străine, vrea să-nveţe să cânte la pian, face jogging şi-şi doreşte, ca-ntr-o zi, să participle chiar la o cursă de pentathlon, din aceea care reuneşte cinci probe: călărit, tir, înot, alergat şi scrimă. „Dacă aş fi avut de ales, mi-ar fi plăcut să fiu jurnalist. Aş scrie onest“, mărturiseşte cea care a fost născută pentru un destin măreţ, princiar.
Haya Bint al-Hussein, alături de cumnata sa, Regina Rania a Iordaniei
O prinţesă lipsită de dragostea mamei, pe care aproape că n-a cunoscut-o, căci Regina Alia a Iordaniei avea doar 28 de ani atunci când a murit într-un accident de elicopter în 1977, lăsându-i pe Haya, la doi ani, şi pe fratele ei, Ali, la 13 luni, fără o figură maternă. Din fericire pentru ea, Regele Hussein a fost un tată devotat pentru copiii lui, atât de mulţi cât sunt ei, însă destul de rezonabil încât să-şi dea seama că au nevoie de o oarecare normalitate în viaţa lor. De aici educaţia britanică a acestora, înrolaţi la şcoli-internate de elită din UK. Fostul rege al Iordaniei şi-a dorit ca urmaşii lui să fie expuşi lumii reale, să cunoască alte culturi şi să înţeleagă cum se poate trăi în afara protecţiei propriului regat. O mişcare foarte inteligentă din partea unui rege înţelept, care a înţeles că femeile nu există doar pentru a procrea şi a pentru a merge cu doi paşi în urma soţilor lor.
Foto: Getty Images