Controversata relație dintre familiile regale spaniolă și kuweitiană

20 decembrie 2023   Royals

Prezența Regelui Felipe al VI-lea în Kuweit pentru a-și lua rămas bun de la regretatul emir Nawaf al Ahmad al Sabah evidențiază o lungă prietenie marcată de afacerile regelui emerit.

Regele Felipe al VI-lea se numără printre personalitățile mondiale care s-au deplasat în Kuweit pentru a-și prezenta condoleanțele după decesul emirului Nawaf al Ahmad al Jaber al Sabah, survenit în acest weekend.

Însă ceea ce ar putea părea o deplasare „exotică” nu este deloc una surprinzătoare, deoarece Regele Felipe a fost prezent la ceremonii similare în anii precedenți. În plus, prezența monarhului spaniol a evidențiat relația strânsă dintre familiile regale spaniolă și kuweitiană.

Chiar ieri dimineață, Casa Regală a distribuit fotografii cu Regele Felipe la aeroport, pe punctul de a se îmbarca în avion. Monarhul își prezentase deja condoleanțele lui Khalifa M. Alkhorafi, ambasadorul kuweitian în Spania, înainte de a pleca în călătorie.

În urma decesului actualului șef de stat kuweitian, Prințul moștenitor Mishaal al-Ahmad, în vârstă de 83 de ani, a fost numit noul emir, al 17-lea din istoria acestei mici țări din Golf, bogată în petrol. Într-un discurs la televiziunea oficială, premierul Ahmad Nawaf al Ahmad al Sabah a confirmat "poporului kuweitian și națiunii arabe și islamice, precum și popoarelor prietene din lume, trecerea în neființă a tatălui nostru, Alteța Sa Șeicul Nawaf al Ahmad al Sabah, fie ca acesta să se odihnească în pace, după o carieră plină de realizări, donații și eforturi". Al Sabah avea, de asemenea, 83 de ani când a urcat pe tronul națiunii arabe în 2020, după moartea fratelui său vitreg, Sabah al Ahmad al Jaber al Sabah, care a fost un mare prieten al Familiei Regale Spaniole.

O prietenie controversată

De unde și până unde? Ei bine, Regele Juan Carlos, care în această vară a sărbătorit trei ani de exil la Abu Dhabi, a avut mereu o relație apropiată cu Kuweitul, chiar dacă asta a născut controverse. Tatăl lui Felipe al VI-lea a menținut întotdeauna legături puternice de prietenie cu liderii arabi. De exemplu, Regele Hussein al Iordaniei i-a dăruit Regelui Emerit palatul La Mareta în 1989, după ce răposatul rege a dispus construcția acestei reședință modernă la malul mării în orașul Costa Teguise, la sfârșitul anilor 1970.

Legăturile sale strânse cu Familia Regală saudită sunt, de asemenea, bine documentate, o relație care a început în timpul crizei petroliere din 1973, când Franco l-a trimis pe un Juan Carlos, atunci în vârstă de 35 de ani, la Riad pentru a-l convinge pe Regele Faisal să-i furnizeze produse petroliere la un preț rezonabil.

Făcând un salt de câteva decenii până în prezent, imaginile cu Regele Juan Carlos alături de controversatul Prinț Mohammed bin Salman, moștenitorul coroanei saudite, considerat creierul uciderii brutale a jurnalistului Jamal Khashoggi, nu au contribuit la îmbunătățirea imaginii sale. Pe lângă regretatul emir al Kuweitului, șeicul Al Nahyan de Abu Dhabi și regii Marocului și Bahrainului se numără, de asemenea, printre prietenii apropiați ai lui Juan Carlos. Defunctul Al Sabah, de exemplu, i-a înmânat monarhului spaniol, în 2008, Ordinul Mubarak cel Mare, care este acordat șefilor de stat și care a mai fost primit, printre alții, de Mohammed al VI-lea și Bill Clinton.

Soțul Reginei Sofia a călătorit în Kuweit în numeroase ocazii în timpul domniei sale, cu scopul de-a impulsiona relațiile economice și politice dintre cele două națiuni, după cum s-a relatat adesea de la Palatul Zarzuela. Dar călătoria pe care a făcut-o în 2014, marcând cea de-a 50-a aniversare a stabilirii relațiilor diplomatice între Spania și Kuweit, avea să se dovedească deosebit de controversată. La cinci luni după ce a fost operat, Regele Juan Carlos I și-a reluat agenda internațională cu două destinații pentru care și-a manifestat întotdeauna simpatia, Emiratele Arabe Unite și Kuweit, înainte de a se îndrepta spre alte destinații din lumea arabă, precum Oman și Bahrain. Dar tocmai o călătorie privată în emirat cu Corinna Larsen a fost în centrul investigațiilor privind conturile sale bancare, după ce nemțoaica ar fi primit o plată din Kuweit la scurt timp după ce emeritul s-a întâlnit cu emirul.

Un alt scandal legat de acest mediu a fost cel în care Procuratura Curții Supreme a investigat rolul pe care fostul monarh l-ar fi putut juca într-un caz de presupusă fraudă fiscală și spălare de bani în legătură cu contractul de construcție a trenului de mare viteză între Medina și Mecca, în Arabia Saudită. După abdicarea Regelui Juan Carlos I, exilul și tribulațiile judiciare ale acestuia, relația dintre cele două case regale nu mai are nuanța afectuoasă pe care o aveau anterior - emirul și monarhul nostru se numeau reciproc "frate" -, dar asta nu înseamnă că s-a deteriorat, după cum a demonstrat Regele Felipe al VI-lea, care și-a anulat întregul program pentru a lua de urgență un avion și a se deplasa în Kuweit.

 FOTO: Casa Majestății Sale

Mai multe