De ce Prințul Christian al Danemarcei a fost privat de alocația regală anuală?

28 iunie 2023   Royals

La majorat, fiul cel mare al Prințului moștenitor Frederik și al Prințesei Mary nu va mai primi o dotă.

Deși Prințul Christian al Danemarcei va sufla în lumânări la cea de-a 18-a aniversare pe 15 octombrie 2023, problema înzestrării viitorului suveran la împlinirea vârstei majoratului a fost deja rezolvată. "S-a convenit cu cabinetul premierului că nu se va solicita sprijinul Parlamentului danez pentru alocația anuală până când prințul nu va împlini 21 de ani", se arată în declarația postată pe rețelele de socializare la 26 iunie. Instanța daneză dă astfel tonul: "prioritatea" fiului cel mare al Prințului moștenitor Frederik și al Prințesei Mary în următorii ani va fi să își finalizeze studiile superioare, departe de îndatoririle regale.

Spre deosebire de bunica sa, Regina Margrethe a II-a, și de tatăl său, Christian nu va primi "apanajul" atunci când va ajunge la majorat. Această alocație anuală, plătită inițial de stat membrilor Familiei Regale daneze începând cu vârsta de 18 ani, este acum rezervată exclusiv moștenitorilor tronului, după cum subliniază ziarul danez ”Lokalavisen”. Departe de a fi un simplu ban de buzunar, această dotă este folosită pentru a plăti cheltuielile legate de angajamentele regale ale prinților și prințeselor care activează în cadrul monarhiei. Cum niciun rol oficial nu se află pe agenda copilului cel mare al lui Frederik și al Mariei, acesta se va concentra asupra studiilor sale până în 2026, anul în care va împlini 21 de ani. Cu excepția cazului în care, între timp, nu va avea loc o "posibilă schimbare la tron".

Dacă Prințul Frederik i-ar succeda reginei Margrethe a II-a înainte ca fiul său, Christian, să împlinească 21 de ani, acesta ar deveni noul prinț moștenitor. O schimbare majoră care ar forța Folketing - Parlamentul danez - să-și reconsidere poziția. În orice caz, Folketing-ul este cel care va stabili cuantumul dotei anuale - o sumă care, deocamdată, nu a fost încă decisă și care face obiectul multor dezbateri...

Și în alte țări nordice e o practică similară. Încă din 2019, când a devenit majoră, Prințesa moștenitoare Elisabeta a Belgiei a renunțat la dota sa în favoarea studiilor universitare și militare. O decizie care a fost salutată de guvern și de poporul belgian, relata RTBF în acel an. La rândul său, Prințesa Moștenitoare Catharina-Amalia i-a scris premierului olandez în 2021 pentru a spune că i se pare "jenant să primească o alocație" când încă nu era membră activă a Casei Regale cu normă întreagă. Două decizii înțelepte care, fără îndoială, au cântărit în balanță atunci când a fost vorba de a se pronunța în cazul prințului Christian.

Mai multe