De ce Regele Charles nu l-a felicitat public pe Donald Trump în noaptea alegerilor?
În timp ce liderii lumii s-au grăbit să-i trimită mesaje de felicitare proaspătului lider reales de la Casa Albă, suveranul britanic încă nu s-a exprimat de niciun fel.
După o uluitoare campanie electorală, Donald Trump a fost reales președinte într-o victorie decisivă pe 5 noiembrie. Aceasta este și ultima sa rundă de a-și dovedi capabilitățile ca lider mondial, întrucât niciun american nu poate candida pentru un al treilea mandat din cauza amendamentului constituțional care limitează președinții la două tururi în funcție.
Controversatul politician și mogul al imobiliarelor ales a fost întâmpinat imediat cu felicitări din partea liderilor mondiali, printre care președintele francez Emmanuel Macron, premierul italian Giorgia Meloni, premierul israelian Benjamin Netanyahu, președintele ucrainean Volodimir Zelenski, premierul canadian Justin Trudeau și premierul japonez Shigeru Ishiba. Chiar și Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu au transmis mesaje de felicitare peste Ocean.
Momentan, din Marea Britanie, numai primul ministrul Keir Starmer a făcut acest gest (via „Associated Press”): „Ca cei mai apropiați aliați, Regatul Unit și SUA vor continua să lucreze împreună pentru a proteja valorile noastre comune de libertate și democrație”. Asta în timp ce Regele Charles nu a avut public nicio reacție la vestea care a inflamat întreg mapamondul.
Suveranul britanic nu a lansat încă niciun punct de vedere pe social media sau în altă parte și asta din simplul motiv că Regele urmează pur și simplu un protocol vechi. Potrivit cotidianului britanic „Jersey Evening Post”, un monarh felicită un președinte american abia după ziua învestirii sale în funcție, nu atunci când sunt anunțate rezultatele scrutinului. În plus, aceste felicitări sunt în mod tradițional private, așa că nu vă așteptați la o declarație pe Instagram din partea contului Palatului Buckingham pe 20 ianuarie 2025.
Această politică s-ar putea extinde și la moștenitorul tronului, Prințul William refuzând, de asemenea, să comenteze victoria istorică. El s-ar putea folosi și de scuza că a fost destul de ocupat în ultima vreme, în ziua alegerilor din SUA William aflându-se în Africa de Sud pentru a prezenta premiul Earthshot, una dintre cele mai apreciate inițiative ale sale.
SUA și Marea Britanie au menținut relații bune timp de decenii și nu există niciun motiv să ne așteptăm ca acest lucru să se schimbe în timpul unei a doua președinții a lui Donald Trump. E adevărat, acesta a avut momentele sale stânjenitoare cu Familia Regală de-a lungul anilor. Britanicii nu vor uita prea curând încălcarea etichetei de către Trump în timpul unei vizite de stat, când a încercat să meargă în fața Reginei Elisabeta (monarhul întotdeauna deschide calea). Totodată, un biograf a menționat și faptul că Regina l-a considerat „foarte nepoliticos”, din cauza obiceiului său de a nu o privi în ochi în timpul conversațiilor lor. Chiar și așa, relația lui Trump cu Regina Elisabeta a fost cordială în public și nu a existat teama că cele două țări își vor dizolva legăturile din cauza unui pas greșit.
FOTO: Getty Images, Profimedia