Demisie importantă din echipa Regelui Charles! Totul din cauza unei tradiții de lungă durată

15 ianuarie 2024   Royals

Lordul Chamberlain, care acționează ca cel mai important consilier al Regelui Charles, a anunțat că se va retrage la sfârșitul acestui an.

Cel mai important consilier al Regelui Charles va demisiona la sfârșitul acestui an, conform tradiției regale. Lordul Parker de Minsere a anunțat că se va retrage din funcția de Lord Chamberlain, în conformitate cu un precedent de lungă durată, conform căruia o nouă persoană este numită în această funcție după perioada inițială de tranziție a unei noi domnii.

Baronul Parker a deținut această funcție de la 1 aprilie 2021 și a rămas în funcție pentru a-l ajuta pe rege să facă tranziția de la Prinț de Wales la monarh. Acum că au trecut peste 16 luni de când Regele Charles are acest rol, a venit timpul ca lordul să plece. El va continua să îi sprijine pe rege și pe regină în calitate oficială după ce se va retrage din rol.

Lordul Chamberlain sau Șambelan are un rol extrem de important în cadrul Palatului Buckingham, deoarece este cel mai înalt funcționar al monarhului, oferindu-i acestuia consiliere și sprijin, scrie The Express.

Unele dintre îndatoririle lui includ organizarea programului ceremonial și public al regelui, cum ar fi supravegherea petrecerilor în grădină, a vizitelor de stat, a nunților regale și a deschiderii Parlamentului.

La înmormântarea Reginei Elisabeta, baronul Parker a avut privilegiul de a fi alături de aceasta în momentul în care a fost înmormântată. De asemenea, a deținut un rol-cheie la încoronarea Regelui Charles, când i-a înmânat noului monarh pintenii de aur care datează de la Richard I, iar mai târziu a primit și mănușa regală. Baronul Parker a fost numit în această funcție după ce contele Peel, care a ocupat acest post timp de 14 ani, s-a retras în 2021.

Anterior, el a ocupat funcția de director general al MI5 din 2013 până în 2020, după ce s-a alăturat inițial în 1983. El a fost responsabil pentru conducerea răspunsului agenției la atacurile teroriste de la Londra din 2005. La doar câteva zile după ce s-a alăturat casei regale, baronul Parker a fost însărcinat cu planificarea funeraliilor prințului Philip în condițiile restricțiilor impuse de coronavirus.

Palatul Buckingham nu a anunțat încă cine va fi noul Lord Chamberlain, cel care îl va ajuta pe Regele Charles. 

Foto: Getty Images, Profimedia

Mai multe