Desert regal. Un bucătar regal dezvăluie rețeta de budincă de Crăciun îndrăgită de Regina Elisabeta

26 noiembrie 2025   Royals

Rețeta preferată de budincă de Crăciun a regretatei suverane a fost dezvăluită de un bucătar regal.

Multe familii au o rețetă de budincă de Crăciun care a fost transmisă din generație în generație. Bucătarul regal Darren Grady a dat ”din casă”. Și ce casă! Casa Regală. Profesionistul a făcut publică o rețetă savuroasă de desert, unul din preferatele regretatei Elisabeta a II-a.

Ziua de Crăciun este foarte bine pusă la punct în cadrul Familiei Regale.

După ce savurează un mic dejun copios, membrii familiei regale merg împreună la biserică, înainte de a se întoarce acasă pentru un ospăț cu curcan la cuptor și multe garnituri diversificate.

Mâncarea copioasă este urmată de o budincă de Crăciun cu sos de brandy. Și, dacă asta nu era de ajuns, se bucură și de un ceai de după-amiază, cu buturugă de Crăciun, o ruladă tradițională de Crăciun și o selecție de produse de patiserie cu ciocolată.

Dar ce anume conține budinca de Crăciun regală?

Un videoclip postat pe pagina de Instagram a Familiei Regale dezvăluie rețeta folosită de bucătarii regali, despre care se spune că era rețeta preferată de budincă de Crăciun a Reginei Elisabeta a II-a.

În postare se arată: „Anul acesta, bucătarii din bucătăriile regale au împărtășit rețeta lor pentru o budincă tradițională de Crăciun. Sperăm că unora dintre voi le va plăcea să o prepare în propriile case. Rețeta este suficientă pentru două budinci de 1 kg.”

Ingrediente:

250g stafide normale

250g coacăze

185g stafide stafide mari

150g coji mixte

250g untură sau ulei

250g pesmet

90g făină

12g condimente mixte

2 ouă întregi

180g zahăr tos

275ml bere

40ml rom negru

40ml brandy

Dacă preferați să nu folosiți alcool, îl puteți înlocui cu suc de portocale sau ceai rece. De Crăciun, preparați compoziția umedă la bain-marie timp de 3-4 ore.

Scoateți-o din vas folosind un cuțit rotund sau o paletă, răsturnați-o pe o farfurie, decorați-o sau flambați-o și serviți-o cu sos de brandy și smântână.

E interesant ritualul monedei. Unii oameni își pun monede în desert, pentru noroc sau așa se spune.

Poate ești curios să afli despre moneda pe care unii oameni încă o pun în budincile lor. În mod tradițional, se amesteca o monedă de argint pentru a aduce prosperitate și noroc în anul următor celui care descoperea moneda în ziua de Crăciun.

Aceasta amintește de ceea ce se numea Tortul Nopții a Douăsprezecea, când o mazăre sau o fasole uscată era gătită în tort, iar oricine o găsea devenea rege sau regină pentru acea seară.

Cu toate acestea, Darren a dezvăluit că aceasta nu era și practica familiei regale în urma unui episod nefericit în care Regina Mamă a fost transportată de urgență la spital în 1982.

„Nu, nu am făcut niciodată asta! De când Regina Mamă s-a înecat cu un os de pește de data aceea... ne-a fost frică să mai adăugăm ceva în preparate”, a dezvăluit Darren.

Foto: Profimedia

Mai multe