Detalii neștiute despre familia Principelui Radu. El e singurul care a rupt tradiția

3 octombrie 2024   Royals

Cei mai mulți știu că, înainte de-a se căsători cu fiica Regelui Mihai, Radu Duda era actor. Însă familia sa era deja una vestită.

Apreciat pentru ținuta sa studiată și discursul său elevat, care l-au și recomandat ani buni drept comunicator al Casei Regale și, în special, al Regelui Mihai, Principele Radu își datorează, desigur, prestanța de azi aplecării și interesului deosebit acordat etichetei regale. Perfect și rapid integrat în tabloul de la Palatul Elisabeta, fostul actor Radu Duda s-a folosit, ce-i drept, și de abilitățile, înnăscute sau dobândite, pe care le avea prin prisma profesiei sale artistice. Însă puțină lume știe că la construcția sa a contat mult și educația aleasă primită în familie, el provenind dintr-un lung șir de medici - și, totodată, el fiind și singurul care a rupt tradiția, alegând Teatrul, nu Medicina.

Ei bine, da, poate că cei mai mulți cunosc povestea sa pornind de la întâlnirea sa cu fiica Regelui Mihai, în primii ani de după Revoluție. Însă Radu Duda provenea, la rândul său, dintr-o familie cu un bun renume și care era deja una vestită, cel puțin în Moldova. Și asta grație părinților și bunicului său, medici renumiți.

Bunicul a instaurat această frumoasă tradiție de familie, fiind medic militar. Apoi, părinții Principelui Radu au fost doctorii René Duda și Gabriela Duda, ambii fiind medici eminenți. Tatăl a fost profesor la Universitatea din Iaşi timp de peste trei decenii și directorul Institutului de Igienă şi Sănătate Publică din Iaşi. 

Familia Principelui Radu

Gabriela Duda, născută Constandache la 6 martie 1938 la Bârlad, era unul dintre cei șapte copii ai Mariei Stoica și ai lui Panait Constandache. A absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași în anul 1961 și a urmat o eminentă carieră medicală. A fost medic de țară, apoi medic specialist de laborator, cu specialitatea microbiologie. A servit medicina ieșeană timp de mai bine de patru decenii.

După ce s-a căsătorit cu profesorul doctor René Duda în anul 1957, Gabriela Duda a avut doi fii, pe Radu, născut la 7 iunie 1960 la Iași, și pe Dan Gabriel, născut la 16 iunie 1968.

Născut la Bârlad, in 1936, René Corneliu Duda provenea dintr-o familie de intelectuali: mama era profesor de istorie, iar tatăl, medic militar, după cum spuneam mai sus. După ce a absolvit Colegiul "Gheorghe Roșca Codreanu" din Bârlad, a urmat cursurile Facultății de Medicină din Iași. Ulterior a absolvit, la fără frecvenț,ă Facultatea de Filosofie.

René Duda și-a început cariera profesională ca medic de circă, în comuna Tutova, la aproximativ 20 de kilometri de Bârlad. Apoi, a lucrat la Secția de sănătate a raionului Bârlad, după care a activat la secția Interne, la Spitalul de adulți Bârlad. Prin concurs, a ajuns profesor la catedră de statistică medicală și management a Universității de Medicină și Farmacie din Iași. Din 1992, a fost director al Institutului de Sănătate Publică Iași, sub patronajul căruia se află toate județele din Moldova.

René Duda a avut si o bogata activitate scriitoricească, concretizată în peste 500 de lucrări publicate atât în țară, cât și în străinătate.  

Din păcate, ambii părinți ai Principelui Radu s-au stins din viață în urma unor boli incurabile, tatăl în 1999, iar mama lui chiar în urmă cu șapte ani, în 2017, fiind înmormântați la Bârlad.

Cel care le-a urmat în carieră a fost fiul lor mai mic, Dan Gabriel Duda, fratele Principelui Radu. Acesta ste absolvent atât al Facultății de Medicină Dentară din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Pop”a din Iași, cât și Doctor în Științe Medicale (Chirurgie Gastrointestinală) al Tohoku University Graduate School of Medicine, Japonia. Acum, Dan Gabriel Duda este profesor doctor în științe medicale (Chirurgie Gastrointestinală) și predă ca profesor asociat la prestigioasa Universitate Harvard, la Departamentul de Radioterapie-Oncologie, fiind totodată director al Programului de Cercetare Translațională în Radioterapie pentru Tumori Gastrointestinale și cercetător principal la Massachusetts General Hospital (MGH).

Ca specialist, el și echipa sa au reușit performanța de-a găsi o nouă cale de tratare a cancerului hepatic, folosind terapia genică pentru activarea sistemul imunitar împotriva tumorii.

FOTO: Casa Majestății Sale

Mai multe