Diamantul despre care se crede c-ar fi sursa tuturor relelor și blestemelor asupra monarhiei britanice

19 ianuarie 2024   Royals

Diamantul Koh-i-noor, supranumit „muntele luminii”, a fost așezat în crucea malteză din partea din față a Coroanei făcute pentru regretata Regină Mamă a Elisabetei a II-a a Marii Britanii și este sursa multor zvonuri legate de un posibil blestem care ar plana asupra monarhiei britanice.

Și se pare că acest blestem ar putea avea ”leac”. Ar putea fi anulat dacă diamantul spectaculos s-ar întoarce în țara sa de origine, India.

Însă diamantul Koh-i-noor, care reprezintă cea mai valoroasă podoabă a acestei coroane nu a fost îndepărtat cu forța și nici furat, ci oferit în dar Reginei Victoria de către un rege indian, la mijlocul secolului al XIX-lea.

După moartea reginei Victoria, Koh-i-Noor a fost amplasat în Coroana Reginei Alexandra, soția lui Eduard al VII-lea, care a fost utilizată pentru a o încorona la încoronarea lor în 1902. Diamantul a fost transferat apoi în Coroana Reginei Mary în 1911 și în final în Coroana Reginei Elisabeta, Regina Mamă în 1937.

Însă în jurul acestui diamant circulă o poveste ușor terifiantă.

Potrivit unei legende legate de diamantul Koh-i-noor, se consideră că acesta aduce nenorocire oricui îl posedă, scrie The Indian Times.

Este o superstiție cunoscută sub numele de ”Blestemul lui Koh-i-noor”, care ar aduce un destin neliniștit oricărui posesor uman. Dacă stăm să analizăm soarta regalității Marii Britanii, ne putem gândi cu ușurință că poate există un sâmbure de adevăr. Familia regală britanică este măcinată de probleme, de nefericire, de neîmplinire personală, există nenumărate relații de familie disfuncționale, dar și lovituri de destin inexplicabile și marcante.

De fiecare dată când par a se așeza lucrurile, ceva parcă se-ntâmplă. Cea mai recentă întâmplare cel puțin suspectă este îmbolnăvirea celor mai importanți membri regali, concomitent: Prințesa Kate Middleton și Regele Charles.

Există o tensiune continuă cu mezinul Regelui Charles și familia lui, relație disfuncțională ce nu promite a-și găsi rezolvare prea curând.

În timpul domniei de 70 de ani a Elisabetei, au existat numeroase situații de tensiune și nefericire. Toți copiii săi au divorțat. Fosta noră Diana a creat unul dintre cele mai negre episoade regale când a murit fulgerător într-un accident de mașină.

Legenda spune că acest diamant poziționat acum central în coroana britanică aduce nefericire. Poate ar fi cazul să se gândească la întreruperea blestemului.

Diamantul Koh-i-noor a fost păstrat într-un turn al casei de bijuterii din Londra timp de mulți ani și au existat cereri regulate pentru a-l recupera din Marea Britanie.

Ulterior, Guvernul Indiei a spus instanței superioare a țării că nu va încerca să recupereze diamantul Koh-i-Noor de 106 carate, care acum face parte din bijuteriile coroanei britanice.

Diamantul indian Koh-i-noor, care are 21,12 grame și 105,6 carate, a fost bătut în coroana de platină a Reginei mamă Elisabeta, soția Regelui George al VI-lea. Coroana a fost plasată pe sicriul acesteia, la moartea sa, în 2002, dar și pe sicriul fiicei, Elisabeta a II-a.

Nestemata a fost descoperită în India în secolul al XIV-lea și, de-a lungul veacurilor, a căzut în mâinile mai multor năvălitori: membrii clanului Rajput, prinții Mughal, războinicii iranieni, conducătorii afgani și Maharaja Punjabi, înainte de a face parte din avutul Coroanei britanice.

În secolul al XIX-lea, piatra a fost achiziționată de Maharaja Ranjit Singh, fondatorul imperiului Sikh. Fiul său, Duleep Singh, a predat diamantul după cel de-al doilea război anglo-sikh din 1849, când regatul Punjab a fost anexat de Compania Indiilor de Est.

A devenit parte din bijuteriile Reginei Victoria, împreună cu sute de alte pietre prețioase despre care se spune că au o valoare culturală, istorică și simbolică incalculabilă și rămân parte a colecției regale, scrie The Independent.

Foto: Getty Images și Profimedia

Mai multe