E ceva putred în Danemarca! Joachim, fratele viitorului rege, supus unei noi umilințe

12 ianuarie 2024   Royals

Odată cu predarea de putere de la Copenhaga, lucrurile se complică pentru Prințul Joachim, care va rămâne în afara ariei de activitate regală.

Ne e cunoscută situația tensionată dintre cei doi frați, Prințul Frederik și Prințul Joachim, însă nu știam că relația celor doi fii ai Reginei Margrethe a II-a a Danemarcei a ajuns să fie una explozivă. Și, odată cu abdicarea mamei sale și cu proclamarea fratelui său drept noul rege, lucrurile se complică atât pentru Joaquim, cât și pentru soția sa.

Pe 14 ianuarie, viața se va schimba pentru majoritatea membrilor Familiei Regale daneze. Margrethe a II-a va abdica de la tron după 52 de ani ca șef de stat; Frederick va deveni rege sub numele de Frederick al X-lea, iar soția sa, prințesa Mary, va deveni regină a Danemarcei. Fiul său întâi născut, Christian, va fi, de asemenea, prinț moștenitor. Deși titlurile celorlalți prinți și prințese vor rămâne aceleași, unii dintre ei vor resimți consecințele (nu prea pozitive) ale acestei schimbări de domnie.

Este vorba despre Joachim, fiul cel mic al Margaretei a II-a și al soției sale, franțuzoaica Marie Cavallier. Stabilit în prezent în Statele Unite împreună cu cei doi copii ai lor, Henrik și Athena, el a confirmat deja că doar el va călători în Danemarca pentru acest important eveniment istoric. Justificarea este că evenimentul va fi discret și sobru, astfel încât nu este nevoie ca și alți membri ai familiei să fie prezenți. Cu toate acestea, acest fapt nu face decât să clarifice distanța care există între Frederik și Joaquin.

E ceva putred în Danemarca! De ce nu se înțeleg frații între ei?

Pentru a înțelege de unde vine această dușmănie dintre frați, trebuie să ne întoarcem în timp. Atunci când Prințul Joachim s-a căsătorit cu Alexandra Manley, în 1995, Regina Margrethe a II-a a decis că este o idee bună să îi țină departe de capitală. În ciuda marii popularități a noii sale nurori, Margrethe a considerat că le-ar fi mai bine la Schackenborg, un palat aflat la 300 de kilometri de Copenhaga, pe care îl puteau exploata. Prințul Joachim și Prințesa Alexandra au petrecut acolo primii ani de căsnicie și sosirea celor doi fii ai lor, Nicolas și Felix, până în 2005, când au decis să divorțeze după o lungă perioadă de probleme.

La doar doi ani de la divorț, Prințul Joaquim și-a anunțat logodna cu Marie Cavallier, cu care avea să meargă la altar în 2008. Sătul să locuiască în Schackenborg, atât de departe de Copenhaga, cuplul a decis să se mute în capitală și, potrivit bârfelor, atunci au început problemele familiale. Deși frații și cumnații fuseseră întotdeauna în relații bune între ei până atunci, presa a aflat că ceva se întâmpla în interiorul Palatului.

Dar aceste resentimente nu s-au confirmat până în 2019, când Joaquin și Marie s-au mutat la Paris. Totul părea normal, un cuplu de prinți care doreau să caute o viață dincolo de ea. Cu toate acestea, declarațiile lui Marie într-un interviu acordat revistei „Se og Hor" au făcut vâlvă. Întrebată de ce s-au mutat, franțuzoaica a răspuns: „Nu este întotdeauna decizia noastră". Când jurnalistul a încercat să aprofundeze subiectul, prințesa a fost tranșantă: „Nu suntem noi cei care decidem. Cred că este important ca acest lucru să se știe.” Aceste cuvinte au făcut să curgă râuri de cerneală în Danemarca, dar abia în septembrie 2022 Margrethe a II-a a decis să retragă titlurile princiare fiilor lui Joachim. „Vreau să fac această adaptare, pe care o consider o garanție necesară pentru viitorul monarhiei, în timpul meu", a spus ea, lăsând să se înțeleagă că are tot sprijinul lui Frederick, dar că vrea să evite ca acesta să facă acest pas în timpul domniei sale.

Evident, decizia a fost foarte supărătoare pentru Joaquim și familia sa, care nu au ezitat să se plângă public în mai multe interviuri. Într-unul dintre acestea, prințul și Marie au fost întrebați despre relația lor cu moștenitorii. „Cum este relația voastră?", a întrebat reporterul. „Cât se poate de bine", a răspuns Joachim. „Deci, este complicată?", a insistat reporterul. „Este complicată. Asta e tot", a afirmat Prințesa Marie, coroborând narațiunea potrivit căreia există, de ani de zile, o ruptură în familie.

A fost în vara anului 2023 când cuplul a decis să se mute, împreună cu cei doi copii pe care îi au împreună, în Statele Unite, mai precis la Washington, unde Joachim are un post în Ministerul Apărării ca atașat al industriei de apărare la Ambasada Danemarcei. Sarcina sa, potrivit Curții daneze, este „să contribuie la consolidarea cooperării în domeniul industriei de apărare cu Statele Unite și Canada". Locuind de cealaltă parte a Oceanului, vizitele lor în Danemarca sunt puține și rare, iar atunci când se află în țară desfășoară ocazional activități oficiale. Anul trecut, de exemplu, au fost acolo pentru ziua de naștere a lui Christian, în octombrie, și de Crăciun. Acum, Joachim se va întoarce acasă pentru abdicarea mamei sale și proclamarea fratelui său, dar nu și Marie, care va rămâne în Statele Unite cu Henrik și Athena.

Cunoscând relația complicată dintre Joaquim și viitorul monarh, este previzibil că aceste acte pe care le efectuează vor dispărea complet și, odată cu ele, și plata pe care o primesc de la stat.

FOTO: Profimedia

Mai multe