Fiica Regelui Mihai a luat la pas Ținutul Moților. Ce a descoperit Principesa Sofia în Apuseni?

9 octombrie 2024   Royals

Îi place să colinde țara și să surprindă acele lucruri care fac atât de specială și originală România atât de iubită de tatăl său, Regele.

Ca mână dreaptă a surorii sale mai mari, Majestatea Sa Margareta, Principesa Sofia se bucură că, prin intermediul activității oficiale pe care o desfășoară reușește să cunoască locuri și oameni atât de diferiți și cu povești unice din frumoasa și diversa noastră țară.

Recent, Alteța Sa Regală a făcut o scurtă oprire la Cluj, unde a vizitat Muzeul de Artă Cluj-Napoca, care găzduiește câteva lucrări semnate de Nicolae Grigorescu, pictorul său preferat, și unde ea însăși va expune următoarea colecție de fotografie, în aprilie 2025. Apoi, Principesa Sofia a luat la pas Ardealul, pe urmele istoriei recente, pentru a vedea în realitate locurile despre care, odinioară, Regele Mihai povestea în timpul exilului.

Principesa Sofia s-a oprit la Răchițele, în Județul Cluj, în inima Munților Apuseni, urmând o porțiune din traseul istoric al partizanilor. Drumul a fost făcut prin pădure, iar la capătul acestuia, în dreptul unui panou memorial, a descoperit o peșteră unde unul dintre partizani și-a pierdut viața în lupta pentru libertate.

Corala Regală Transilvană a cântat Imnul Regal la sosirea Principesei Sofia, iar apoi au fost rostite discursuri și a avut loc o slujbă de pomenire n memoria celor care s-au sacrificat pentru libertate după Al Doilea Război Mondial. În Ținutul Moților, Alteța Sa Regală s-a întâlnit și a discutat cu familiile partizanilor căzuți, apoi a așezat flori în memoria eroilor, în semn de respect și recunoștință. Momentul a fost însoțit de recitarea unor poezii și de sunetul tradițional al tulnicului, care a adăugat solemnitate ceremoniei.

Vizita s-a încheiat în cel mai pur spirit românesc, în sunet de tulnice și cu o masă tradițională din Țara Moților, însoțită de muzică populară locală, oferind participanților un moment de comuniune cu spiritul locului.

FOTO: Casa Majestății Sale, Instagram

Mai multe