FOTO&VIDEO Cuplul regal român a marcat 140 de ani de la inaugurarea Castelului Peleș

10 octombrie 2023   Royals

Majestatea Sa Margareta și Principele Radu au găzduit o serată specială în cinstea celui mai emblematic lăcaș al monarhiei române.

Castelul Peleș, leagănul Dinastiei Regale a României, a fost inaugurat pe 7 octombrie 1883, exact acum 140 de ani. Operă a Regelui Carol I, principele occidental cu cea mai lungă domnie din istoria românilor, Casetelul Peleș este cel mai vizitat muzeu din țară. Este locul în care s-au semnat decizii importante: aici s-a petrecut Consiliul de Coroană din august 1914, când s-a decis păstrarea neutralității pentru România, și de aici au plecat în exil Regele Mihai și mama sa, Regina Elena.

Pentru a celebra cei 140 de ani ai acestui edificiu cultural, care a fost casă celor patru regi ai României, Majestatea Sa Margareta și Principele Radu au găzduit, în Sufrageria de Stat de la Palatul Regal, sărbătorirea a 140 de ani de la inaugurarea Castelului Peleș. La eveniment a luat parte și scealaltă fiică a Regelui Mihai, Principesa Sofia.

De remarcat ținuta deosebit de elegantă a Majestății Sale Margareta, acel robe-manteau pe care îl regăsim adesea și în ținutele marilor Case Regale europene, într-o frumoasă nuanță satinată de albastru regal, accesorizată ideal cu un set de cercei, colier și broșă cu perle și o pereche de pantofi argintii.

La rândul său, sora mai mică a acesteia, Principesa Sofia, a purtat o rochie tot satinată, într-o nuanță de verde închis, cu detalii prețioase pe decolteu.

Custodele Coroanei române, Altețele Lor Regale au asistat la un recital de muzică clasică și contemporană oferit de orchestra Ministerului Apărării și au prezentat medalia jubiliară Castelul Peleș – 140 de ani, realizată de Monetăria Statului în argint și în bronz, al cărei prim exemplar a fost dăruit Majestății Sale Margareta.

La acest eveniment au fost invitați reprezentanți ai instituțiilor statului român, membri ai Corpului Diplomatic, reprezentând un mare număr de țări ale Uniunii Europene, alături de Republica Moldova și Japonia, dar și membrii ai Bisericii Ortodoxe Române, Academiei Române, Crucii Roșii, precum și din mediul de afaceri, mediul academic, administrațiile locale și din presă.

Mai multe