Indiferența Palatului Buckingham după ce Boris Johnson a zis că Regina Elisabeta a avut „cancer osos”

1 octombrie 2024   Royals

Fostul prim-ministru britanic Boris Johnson a susținut că Regina Elisabeta a avut „o formă de cancer osos” în ultimii ani de viață. Cum a reacționat la această declarație Palatul Buckingham?

Boris Johnson, în vârstă de 60 de ani, a făcut această afirmație în cartea sa de memorii „Unleashed”, care va fi publicată în Marea Britanie pe 10 octombrie și lansată în SUA pe 22 octombrie. Într-un fragment publicat în serial în Daily Mail pe 28 septembrie, Boris Johnson a reflectat asupra ultimei sale întâlniri cu Regina Elisabeta la Castelul Balmoral în septembrie 2022, cu două zile înainte ca aceasta să moară la vârsta de 96 de ani.

„Știam de un an sau mai mult că avea o formă de cancer osos, iar medicii ei erau îngrijorați că în orice moment ar putea intra într-un declin accentuat”, scrie Boris Johnson în „Unleashed”. El a adăugat că secretarul privat al reginei, Sir Edward Young, a spus: „«A scăzut în greutate destul de mult în timpul verii»”, înainte ca Johnson să intre cu ea în ultima audiență a lui ca prim-ministru. Declarațiile lui nu au fost luate în seamă de Palatul Buckingham, care a refuzat să comenteze.

Pe 8 septembrie 2022, Palatul Buckingham a anunțat că medicii Reginei Elisabeta erau „îngrijorați” pentru sănătatea ei. Câteva ore mai târziu, Palatul Buckingham a anunțat decesul ei. Când certificatul de deces al reginei a fost publicat câteva săptămâni mai târziu, documentul a indicat cauza morții ca fiind „bătrânețe”.

Boris Johnson și soția sa s-au numărat printre cei 2 000 de invitați la funeraliile de stat ale Reginei Elisabeta, la Westminster Abbey din Londra, pe 19 septembrie 2022. Fostul prim-ministru nu este primul care susține că regretata suverană a avut cancer osos înainte de a muri. În „Elizabeth: An Intimate Portrait”, publicat în 2023, biograful regal Gyles Brandreth a scris despre zvonurile potrivit cărora Majestatea Sa ar fi avut o formă rară de mielom, un cancer al măduvei osoase, „ceea ce ar explica oboseala și pierderea în greutate și acele «probleme de mobilitate» despre care ni s-a vorbit adesea în ultimul an de viață”.

Boris Johnson, prim-ministru celebru

Boris Johnson a fost prim-ministru și lider al Partidului Conservator din 2019 până în 2022 și al 14-lea prim-ministru al domniei record a Reginei Elisabeta. La 6 septembrie 2022, el a călătorit la Castelul Balmoral din Scoția, sanctuarul de vară al familiei regale, pentru a demisiona oficial din funcție, în timp ce regina a numit-o pe Liz Truss noul prim-ministru al Regatului Unit.

Foto: Getty Images, Profimedia

Mai multe