Între relația rece cu fiul și nora sa și supărarea cu Juan Carlos, Regina Sofia s-a retras în Grecia

8 iulie 2024   Royals

Fosta suverană a Spaniei s-a întors în țara sa natală, unde găsește liniște și alinare.

Regina Sofia a fost surprinsă tot mai tristă în ultima vreme, fie din cauza relației tensionate cu fiul său, Regele Felipe, și cu nora sa, Regina Letizia, fie din cauza constantei discuții despre posibilitatea revenirii din exil a infamului său soț, Regele emerit Juan Carlos. Mai mult decât atât, nepoatele sale, Prințesa Leonor și Infanta Sofia, au crescut și au fost plecate la studii, iar acum, că au revenit la Madrid, ea nu a fost prezentă la ultimele evenimente oficiale, așa că bucuriile ei de la Palatul Zarzuela s-au tot împuținat. 

Singurele ei plăceri au rămas ieșirile în natură și evenimentele culturale, fosta suverană a Spaniei s-a axat pe astfel de activități. Și cum nimeni nu poate întruchipa mai bine decât ea legătura dintre Spania și Grecia reprezentată de expoziția Picasso pe care a inaugurat-o pe insula Creta, Regina Sofia a zburat spre țara ei natală, entuziasmată.

Cu inima împărțită între cele două paradisuri mediteraneene de la căsătoria sa cu Don Juan Carlos, în 1962, ea știe foarte bine cât de strâns sunt îngemănate cele două culturi și cât de mult s-au hrănit marii artiști din cultura greacă. Iar această expoziție a operelor lui Pablo Picasso a fost una dintre numeroasele întâlniri artistice din călătoria sa în Grecia natală, unde nu a mai fost văzută de la sfârșitul lunii ianuarie, când s-a alăturat Reginei Anne-Marie și restului Familiei Regale grecești pentru a comemora prima aniversare a morții fratelui său, Regele Constantin, ultimul suveran al grecilor.

Acum, Regina Sofia ea călătorește în țara sa pentru a participa la mai multe evenimente oficiale. Primul dintre acestea a avut loc joi, când a participat la un dineu pentru a marca deschiderea Muzeului arheologic din Eleuterna, un oraș antic grec din Creta. După care, însoțită de directorul muzeului, Nikolaus Stampolidis, ea a vizitat noile săpături din oraș. Apoi, împreună cu sora sa, Prințesa Irene, a deschis expoziția "Picasso în Creta: bucuria de a trăi", care reunește lucrări ale artistului emblematic născut în Malaga, concentrându-se pe creaturile mitologiei grecești pe care le-a reprezentat în picturile sale, precum Minotaurul, taurii, Pan și faunii.

Mama Regelui Felipe al VI-lea, îmbrăcată în negru, dar cu o jachetă colorată tip kimono care îi dădea o notă veselă și modernă, a vizitat muzeul observând cu mare curiozitate picturile, ceramica și alte lucrări care unesc arta țărilor care alcătuiesc cele două suflete ale reginei. Vizita a fost urmată de un concert al cântărețului grec Giorgos Dalaras.

Regina Sofia a fost însoțită de președinta Republicii Elene, Katerina Sakellaropoúlou, de guvernatorul Cretei, Stavros Arnaoutakis, de primarul orașului Réthymno, George Marinakis, și de fiica pictorului, Paloma Picasso, care a colaborat la realizarea acestei expoziții, care unește arta de-a lungul istoriei. O companie elitistă, care i-a făcut mult bine acestei regine atât de singure și triste...

FOTO: Casa Majestății Sale Regele Felipe

Mai multe