Iubire ca-n basme. O americancă a devenit cea mai elegantă regină a Iordaniei. I se spunea Grace Kelly a Orientului

14 februarie 2025   Royals

Nu doar Grace Kelly a dat America natală pentru a deveni regină pe un alt continent. Lisa Najeeb Halaby, mama vitregă a actualului Rege Abdullah al II-lea, este un alt caz extrem de interesant.

Acum în vârstă de 73 de ani, Regina Noor (pe numele obținut după căsătorie) a fost patra soție și totodată văduva Regelui Hussein al Iordanului, tatăl lui Abdullah. Americanca născută Lisa Najeeb Halaby, pe jumătate siriană și pe jumătate suedeză, a fost regina Iordaniei de la căsătoria lor din 15 iunie 1978 până la moartea lui Hussein, pe 7 februarie 1999.

Precum conaționala ei, actrița Grace Kelly, și această americancă și-a schimbat destinul, renunțând, din iubire, la libertatea oferită de Unchiul Sam în favoarea cutumelor regale.

Lisa Halaby este fiica lui Najeeb Halaby, fost oficial guvernamental şi CEO al companiei Pan American, urmașul unuia dintre primii imigranți sirieni din SUA. Absolventă a Academiei Concord şi a Universităţii Princeton, Lisa a obţinut un master în Arhitectură şi Urbanism, s-a specializat la Sydney şi la Teheran şi, în cele din urmă, a obţinut, prin intermediul tatălui ei, un job la compania aeriană regală din Iordania, Alia Airlines.

Lumina lui Hussein, noul fashion icon din Iordania

Acest job i-a prilejuit întâlnirea cu Regele Hussein, care se afla în doliu după moartea celei de-a treia soții, Regina Alia. În decurs de un an, totul s-a transformat într-o frumoasă poveste de dragoste. Pe 13 mai 1978, după o curte de şase săptămâni, regele în vârstă de 43 de ani o cerea în căsătorie pe această americană frumoasă şi inteligentă, pe atunci în vârstă de 27 de ani. S-au căsătorit pe 15 iunie, la Amman, după ce Lisa s-a convertit la Islam şi şi-a schimbat numele în Noor-Al-Hussein (Lumina lui Hussein).

Temerile că supuşii iordanieni o vor privi cu rezerve, ca pe-o occidentală atât de depărtată de credinţa şi tradiţiile lor, au dispărut atunci când aceştia au preferat s-o considere, graţie bunicului sirian, o soră arabă care s-a întors acasă. 

Această regină nouă crescută şi educată într- o lume a libertăţilor civile de tot felul avea să-şi înveţe, într-un fel, locul la palatul regal, căci, oricât de mult şi-a dorit ea să emancipeze lumea care o adoptase, aceste lucruri trebuiau făcute cu paşi foarte mici. În schimb, Noor şi-a făcut foarte bine datoria de soţie şi mamă, atât pentru cei trei copii mici ai regelui din mariajul cu Regina Alia, cât şi pentru cei patru moştenitori ai lor: Prinţul Hamzah, Prinţul Hashim şi Prinţesele Iman şi Raiyah.

Preocupările principale ale reginei au fost actele de caritate şi drepturile femeilor, însă lumea era mai interesată de ţinutele adoptate de ea la diferitele gale la care participa, de coafura şi felul în care se machia această consoartă regală devenită fashion icon.

În 1999, la 63 de ani, regele se stinge din viaţă, răpus de cancerul limfatic, iar locul lui pe tronul Iordaniei este luat de fiul său cel mare, Abdullah al II-lea, soţul frumoasei Rania. Regina Noor avea doar 48 de ani pe atunci şi se vedea pusă într-o poziţie secundară, dintr-o dată. Peste ani, cea care a primit supranumele de Regină-Mamă şi-a ocupat timpul cu activitatea de la fundaţia înfiinţată în memoria soţului ei şi a călătorit frecvent între Iordania, America şi Anglia, în ultima ţară cumpărând o reşedinţă rurală în comitatul Berkshire și ducând o viață discretă.

Nu este foarte clar dacă tânăra văduvă și-a refăcut viața, deși s-a scris că, în 2009, ar fi început o poveste de iubire cu cu mexicanul Carlos Slim (85), al şaselea cel mai bogat om din lume şi văduv, la rândul lui. Altfel, suntem siguri că fosta regină este foarte ocupată în prezent cu cei patru copii ai săi și, mai ales, cu numeroșii nepoți pe care aceștia i-au oferit.

Foto: Getty Images, Profimedia

Mai multe