"Iubita noastră fiică s-a logodit". Ziua în care Regina își lega viața de un prinț "sărac și necioplit"

9 iulie 2024   Royals

Logodna Reginei Elisabeta cu Prințul Philip a fost anunțată în această zi, în 1947, după ce viitoarea suverană s-a luptat cu acei curteni care îl considerau „necioplit” și „needucat” și se îndoiau că îi va rămâne fidel.

În urmă cu 77 de ani, pe atunci Prințesa moștenitoare Elisabeta și locotenentul Philip Mountbatten își anunțau logodna în presă și apăreau, ulterior, la balconul Palatului Buckingham pentru a-i saluta pe mii de admiratori înainte de a poza și a face câteva comentarii scurte pentru jurnaliștii care-i așteptau în interior. 

Dar, pe măsură ce Lilibet și Philip făceau valuri la Londra, fiind cel mai așteptat cuplu de la baluri și petreceri, nu toată lumea de la Palat a fost atât de încântată de alegerea viitoarei regine.

Sir Alan Lascelles, secretarul privat al tatălui ei, George al VI-lea, a vorbit în numele multor curteni și multor membri ai familiei regale când a scris următoarele despre Philip: „Au simțit că era necioplit, needucat și probabil că nu va fi credincios”.

La rândul lui, tatăl Elisabetei, Regele George al VI-lea, era atât de îngrijorat de faptul că dragostea înfloritoare a cuplului ar putea fi doar o pasiune de scurtă durată, încât atunci când Philip i-a cerut mâna fiicei sale, în 1946, a insistat ca aceștia să aștepte un an până când Elisabeta împlinește 21 de ani, înainte de a face vreun anunț public.

N-a ajutat nici faptul că Philip nu avea bani. Se născuse pe masa din bucătărie a unei vile din Corfu a unei familii regale grecești care rămăsese fără țară.

Nimic din toate acestea nu a contat pentru Prințesa Elisabeta. În Philip, tânăra prințesă a simțit un spirit liber care era ca o gură de aer proaspăt în comparație cu adulții în preajma cărora crescuse.

La rândul lui, Philip, un tânăr care a crescut destul de mult abandonat și singur în școli-internat din Europa, i-a văzut pe regalii britanici ca pe o familie din care putea și el să facă parte. Nu este de mirare că Philip și-a luat rolul de consort regal extrem de în serios pentru tot restul lungii sale vieți, cel puțin la nivel de imagine.

Foto: getty images, profimedia

Mai multe