Macii Comemorării au fost purtați și în România. Principesa Sofia a ales o ținută de inspirație militară

11 noiembrie 2024   Royals

Nu doar în Marea Britanie au fost celebrați soldații căzuți la datorie în Primul și Al Doilea Război Mondial. Și Casa Regală română a organizat o ceremonie de comemorare, condusă de sora mai mică a Majestății Sale Margareta.

Ieri, pe 10 noiembrie, Alteța Sa Regală Principesa Sofia a reprezentat pe Majestatea Sa Custodele Coroanei la ceremonia de comemorare a soldaților britanici căzuți în Primul și Al Doilea Război Mondial. Anul acesta marchează 80 de ani de la sfârșitul bătăliei de la Scheldt, lupte importante și momente de cotitură ale celui de-al Doilea Război Mondial.

Îmbrăcată într-un matou de un albastru regal, cu butoni aurii la două rânduri, amintind clar de haina militară napoleoniană, sora mai mică a Majestății Sale Margareta a condus festivitățile de Ziua Comemorării, afișând o siluetă și mai suplă decât o știam. Principesa Sofia a depus o coroană de maci roșii din partea Familiei Regale a României. Macul roșu a devenit simbolul aducerii aminte, al păcii și al speranței, imediat după Primul Război Mondial, iar acum, în întreaga lume, banii strânși din vânzarea coroanelor de maci roșii sunt donați către Royal British Legion, care organizează în fiecare an evenimentele Zilei Aducerii Aminte.

Ca în fiecare an, ceremonia religioasă și militară din România a avut loc la Cimitirul Militar Britanic de la Tâncăbești. Acolo odihnesc soldați din Regatul Unit și din Commonwealth care și-au dat viața în cele două mari conflagrații mondiale ale secolului XX.

La Tâncăbești, au luat parte la ceremonia militară și religioasă membri ai Corpului Diplomatic acreditat în România, înalți reprezentanți ai Armatei României, membri ai comunității britanice din Capitală și din țară. Evenimentul s-a încheiat cu o recepție la Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

La începutul secolului trecut, “Remembrance Day” a fost creată pentru a sărbători eroii britanici ai Primului Război Mondial, iar luna, ziua și ora au fost alese pentru a onora Armistițiul. În fiecare an, la ora unsprezece, în a unsprezecea zi a lunii a unsprezecea, britanicii, purtând un mac roșu la piept, își amintesc de sacrificiul eroilor dispăruți pe câmpul de luptă. După Al Doilea Război Mondial, comemorarea a fost extinsă în omagierea eroilor celor două războaie ale secolului XX. Iar începând cu anii 1980, sunt comemorați și eroii contemporani, cei dispăruți în recentele conflicte militare din lume.

FOTO: Daniel Angelescu, Casa Majestății Sale

Mai multe