Majestatea Sa Margareta, altfel decât o știi: la cratiță, gătind regește!
Nu e o ipostază neapărat nouă, dar nici una obișnuită. Însă e una pe care însăși fiica Regelui Mihai vrea s-o etaleze din nou, odată cu a doua ediție a „Cărții regale de bucate”, semnată de însăși Majestatea Sa Custodele Coroanei.
A o vedea pe Majestatea Sa Margareta bucătărind e lucru rar. Cel puțin, pentru noi, oamenii de rând. Însă, ca orice femeie dăruită și cu simț casnic, dar și prețuind rețetele vechi de familie, chiar și Custodele Coroanei pune mâna pe cuțit și lingura de lemn și pregătește cu mâinile sale preparate dragi, preferate, pe care englezii le integrează în acel minunat concept denumit „comfort food”.
Și, pentru că fiica Regelui Mihai a scos deja o carte de bucate în 2010, prima ediție bucurându-se de un mare și constant succes de public, anul acesta, în preajma Crăciunului, Casa Regală anunță lansarea unei noi ediții a volumului „Carte regală de bucate”, astfel că amatorii artei culinare vor putea să se bucure de această nouă apariție editorială, în care textul și fotografiile sunt aduse la zi.
„Titlul cărţii nu conţine nicio metaforă şi nicio ironie. Sunt fericită că vă pot oferi o carte de bucate, regală la modul propriu”, spune Majestatea Sa Margareta, care a fost surprinsă gătind în bucătărie.
„Ştim cu toţii cat de importantă a fost şi rămâne, în ritualul şi acţiunile publice ale Familiei Regale, ospitalitatea. De-a lungul sutelor de ani, Familiile Regale au adunat atâta tradiţie, frumos, calitate şi experienţă în comportamentul public, încât astăzi împărtăşirea lor este o binefacere. Desigur, a le oferi musafirilor tot ce este mai bun, mai preţios şi mai frumos este reflexul mândru al oricărei gazde, purtătoare de coroană regală sau nu. Dar, atunci când ospitalitatea îmbracă veşmintele simbolice ale unei întregi naţiuni, istorii, culturi sau tradiţii, ea are un înţeles şi o însemnătate în plus”, punctează Custodele Coroanei.
„Ideea de a pune împreună reţete culinare, alături de poveşti cu oameni dragi, este plăcută şi amuzantă. Am făcut acest lucru cu pasiune, amintindu-mi o mulţime de detalii despre oameni pe care îi iubesc, îi admir sau cărora le port prietenie şi recunoştinţă. Timpul petrecut în jurul mesei de prânz sau cină este un act de generozitate, de comuniune spirituală şi de înţelegere omenească. Fiecare dintre noi se simte bine în aceste părţi din zi”, mai spune Majestatea Sa.
„Fiecare capitol cuprinde amintirile mele, detalii despre prietenia şi legătura noastră de rudenie, un crâmpei din lumea care ne uneşte, contextul cultural şi istoric în care familiile noastre au existat împreună, reţeta sau reţetele şi fotografii. Pentru fiecare dintre ele am cerut acordul verilor mei, cărora le-am scris scrisori detaliate, le-am cerut reţetele preferate şi fotografii, încercând să le insuflu entuziasmul meu pentru acest volum. Am folosit şi multe fotografii din arhiva mea. Cartea este un fel diferit de a cunoaşte Familiile Regale ale lumii. Sunt mândră de acest lucru. Şi sunt sigură că societatea românească are de câştigat din acest travaliu”, crede succesoarea Regelui Mihai, care ne-a oferit, în urmă cu câțiva ani și rețetele sale de cozonac și pască.
Totodată, Majestatea Sa Margareta este cunoscută și pentru un alt demers gastronomic, o întâlnire cu bloggerii culinari care pregătesc în bucătăria Palatului Elisabeta mâncăruri pentru bătrânii fără familie, beneficiari ai programului “Niciodată Singur”, derulat de Fundaţia Principesa Margareta a României.
FOTO: capturi, Casa Majestății Sale, Curtea Veche Publishing