Mărturie-șoc: „Am fost angajat de Regele Charles pentru un eveniment important și nu mi-a venit să cred ce mi-a spus”

10 decembrie 2025   Royals

Un bucătar renumit, ales de Regele Charles pentru un eveniment regal, dezvăluie o conversație surprinzătoare. Francesco Mazzei a fost uimit de cunoștințele vaste ale monarhului despre gastronomie.

Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a uimit un bucătar renumit cu cunoștințele sale culinare impresionante. Potrivit publicației Express, Francesco Mazzei, un chef italian de renume, a fost ales să pregătească meniul pentru o cină de gală la reședința regală Highgrove. Evenimentul a adunat nume celebre precum familia Beckham, actrița Dame Helen Mirren și creatoarea de modă Donatella Versace.

Întâlnirea cu Regele

Într-un interviu recent pentru podcastul ITV „Talking Royals”, Mazzei a dezvăluit că a fost „uimit” de „vastele cunoștințe” ale Regelui Charles despre bucătărie. Bucătarul a relatat că Majestatea Sa era familiarizat cu toate preparatele din meniu: „Știa despre maturarea Culatello, știa despre maturarea parmigianului reggiano.”

Culatello este o delicatesă italiană din carne de porc maturată, cunoscută drept „Regele Șuncilor”, produsă exclusiv în regiunea Parma. Parmigianul reggiano este un alt produs tradițional italian, o brânză tare originară din Emilia-Romagna. Mazzei a continuat să-și exprime admirația față de Rege: „Am avut șansa să vorbesc cu el mai bine de 20 de minute. Am fost uimit de cunoștințele Regelui despre gătit în general.”

Bucătarul a adăugat că este convins că Majestatea Sa are cunoștințe la fel de vaste și în domenii precum arhitectura sau arta.

Prepararea meniului regal

Regele Charles și Regina Camilla au solicitat un „mix italo-englez” pentru meniu, cu condiția ca toate ingredientele pentru preparatele italiene să fie 100% britanice. Procesul de pregătire a durat peste un an, timp în care Mazzei a căutat în toată Marea Britanie ingrediente demne de o masă regală.

Unele ingrediente au provenit chiar din grădina Regelui de la Highgrove. Ierburile aromatice folosite în ravioli au fost culese direct din grădina palatului. Deși era luna februarie, calitatea ierburilor proaspete l-a impresionat pe bucătar: „Am fost uimit”, a mărturisit el în podcast. „Vreau să spun, arăta și părea ca o grădină italiană. Toate ierburile frumoase și proaspete.”

Singurul ingredient care nu a putut fi procurat din Regatul Unit a fost uleiul de măsline extra virgin. „Poate într-o zi va fi posibil”, a glumit bucătarul.

O cină aproape anulată

Evenimentul a fost la un pas să nu aibă loc. Palatul l-a contactat inițial pe Mazzei în urmă cu doi ani, dar diagnosticul neașteptat de cancer al Regelui a pus cina sub semnul întrebării. Un an mai târziu, Palatul a reluat legătura pentru a organiza banchetul. Mazzei a explicat că acest lucru s-a datorat pasiunii Regelui pentru „mișcarea slow food”.

Monarhul este cunoscut de mult timp ca un susținător al ingredientelor de sezon, organice și locale. Dezvăluirile lui Mazzei vin într-o perioadă aglomerată pentru familia regală britanică. La începutul lunii decembrie, Regele și Regina au găzduit o vizită de stat a președintelui german Frank-Walter Steinmeyer și a Primei Doamne Elke Budenbender – a treia vizită oficială de acest fel din acest an.

Întâlnirea dintre bucătarul italian și Regele Charles demonstrează încă o dată pasiunea și implicarea monarhului în promovarea gastronomiei de calitate și a produselor locale. 

Foto: Getty Images, Profimedia

Mai multe