Meniu de trei stele Michelin pentru Charles și Camilla la dineul de la Versailles

20 septembrie 2023   Royals

Palatul Élysée a dezvăluit meniul special pregătit pentru cuplul regal britanic în cadrul banchetului de stat oferit la castel de către perechea prezidențială franceză. O cină care a pus în valoare rafinamentul gastronomiei franceze.

Cele două „roze” s-au întâlnit în cei mai prietenoși termeni pe pământ francez, după o îndelungată și minuțioasă pregătire a primirii suveranilor britanici la Paris.

Dineul de stat oferit Regelui Charles al III-lea și Reginei Camilla la Castelul Versailles a fost gândit să reflecte excelența bucătăriei fine dinning, onorând în același timp creativitatea și tradiția gastronomiei franceze. Meniul, a cărui concepere a durat luni de zile, a fost aprobat atât de Palatul Buckingham, cât și de Palatul Élysée, pentru a se potrivi atât cu gusturile și așteptările cuplului regal britanic, precum și cu cele ale perechii prezidențiale Brigitte și Emmanuel Macron.

Oaspeții au luat masa în prestigioasa Sală a Oglinzilor, unde diferitele feluri de mâncare au  fost servite în veselă din porțelan de Sèvres.

Acest meniu de excepție a inclus un antreu realizat de bucătarul de 3stele Michelin Anne-Sophie Pic, din homar albastru și crab cu un voal de migdale proaspete și un strop de gel de mentă și nucă de cocos. Felul principal a fost pregătit de bucătarul cu 3 stele Michelin Yannick Alléno: pasăre de Bresse cu aromă de porumb și gratin de ciuperci porcini - o aluzie la vizitele anterioare ale soților Windsor în Franța: în 1855, Regina Victoria a fost invitată la un dineu de gală la Opera din Versailles și a fost încântată de „păsările de curte și consomé-urile" (supele clare) franceze.

În ceea ce privește vinul, la masă au fost servite un Bourgogne Bâtard Montrachet grand cru 2018 și un Bordeaux Château Mouton Rothschild 2004. Alegerea vinului roșu este un omagiu adus suveranului britanic, care a conceput eticheta în 2004 pentru a sărbători 100 de ani de înțelegere cordială între cele două „roze” - istoric rivale”! În ceea ce privește șampania, au fost selectate cu grijă sticle de Pol Roger cuvée Winston Churchill 2013, informează „Daily Mail”.

Și, cum toate mesele autentic franceze se încheie cu un platou de brânzeturi, aaestrul Bernard Antony, care locuiește în regiunea Haut-Rhin din Franța și lucrează pentru o serie de restaurante cu stele Michelin, a selectat un comté de 30 de luni și un Stichelton, o brânză albastră englezească 100%, în timp ce bucătarul patiser Pierre Hermé a refăcut prăjitura sa emblematică, Ispahan - o combinație subtilă de trandafiri, litchi și zmeură - pentru a crea o versiune nestructurată. „Se compune dintr-un compot de zmeură gătită și crudă, un coulis de zmeură, bucăți de salată, un sorbet de trandafiri letchi, un sorbet de zmeură și un strat subțire de macaroane care poate fi spart cu o furculiță", a declarat dl Hermé pentru „Point de Vue” în timpul pregătirilor finale. Evident, nu a existat fois gras în meniu, în ciuda slăbiciunii Reginei Elisabeta a II-a pentru acesta. Aceasta a fost o cerere specifică a Regelui Charles, care este preocupat de bunăstarea animalelor și care niciodată n-a suportat să-l consume.

În timpul primei sale vizite oficiale în Franța, în 1948, regina Elisabeta a II-a - pe atunci prințesă moștenitoare - a luat prânzul la Grand Trianon.

Mai multe