Mița Biciclista, povestea mondenei care s-a iubit cu trei regi, printre care și Ferdinand

31 decembrie 2024   Royals

Una dintre poveștile boeme ale Bucureștiului de la începutul secolului trecut este cea a curtezanei care le-a cucerit inima lui Ferdinand al României, lui Leopold al Belgiei și lui Manuel al Portugaliei – care a cerut-o și de nevastă, dar ea a refuzat.

În luna decembrie, Casa Mița Biciclista a fost una dintre cele mai fotografiate locuri din București, celebra vilă monument primind o nouă viață după restaurare și fiind decorată creativ și opulent tocmai pentru a atrage atenția asupra ei. Nouă, însă, ne reamintește și de una dintre cele mai picante povești de viață din Bucureștiul de altădată, întrucât Mița Biciclista era un personaj monden spumos, cu multe idile celebre la activ.

Mița Biciclista, mondena care a scandalizat Micul Paris

Întâi de toate, de ce i se spunea Mița Biciclista? Ei bine, pentru că Maria Mihăescu, pe numele ei real, a fost prima femeie din România care a mers cu bicicleta, lucru care îi șoca pe bărbați și le scandaliza pe femei, obișnuite ca doamnele să aibă o ținută decentă, retrasă, conservatoare și... să nu-și arate poalele ori să poarte pantaloni.

Născută în 1885 la Dițești, în județul Prahova, într-o familie modestă, Maria Mihăescu reușise să-și depășească condiția la oraș. Ambițioasă și dornică să scape de sărăcie, ea a întrezărit o portiță salvatoare în propunerea neașteptată de la instalatorul neamț la care lucra mama sa: aceea de a deveni o curtezană de lux la nici 15 ani!

Se spune că era foarte frumoasă, nu prea înaltă, cam de 1,60 m, cu părul blond tuns scurt şi cu ochii verzi-albaştri. Ajunsă într-o Europă emancipată și elegantă, unde până și sexul avea arta lui, a ”înnebunit” bărbații cu ochii ei, dar și cu trucurile în arta amorului, și a ajuns în patul Regelui Leopold al Belgiei, de ale cărui favoruri s-a bucurat din plin. Apoi, la Paris, și-a demonstrat spiritul aventurier participând la o „bătaie cu flori” pe Champs-Elysees, unde a câștigat unei parizience favorite, doar pentru că... biciul ei de la trăsură era împodobit cu flori, transformând evenimentul într-un spectacol senzual memorabil.

Cert e că amorezii ei i-au creat un stil de viață de invidiat. Avea o casă ca un palat, trăsură, mașină coupe și servitori din Polonia. Cina doar la Athenee Palace și mergea la cel mai scump coafor de pe Calea Victoriei! Ba chiar se spune și că făcea baie îmbrăcată doar în bikini, o „mini-revoluție” pentru acele vremuri. Ca atare, își permitea orice extravaganță și nu-i păsa dacă era „comentată”.

Între cele două veacuri, bicicleta era încă o raritate, dar Miţa o avea! Ea a fost prima femeie care a pedalat pe marile străzi ale Capitalei. 

„Era o demimondenă, mă rog, hai să-i spunem în mod vulgar, o cu**ă de mare lux. Lucru rar la vremea aceea, în anii ‘20, făcea ciclism prin Bucureşti pentru a-şi menţine silueta. Făcuse avere şi una din casele ei era cea în care am locuit noi”, povesteşte istoricul Neagu Djuvara, în cartea „Un secol cu Neagu Djuvara”.

„Porecla de ”Mița Biciclista” vine de la un jurnalist, un anume Ranetti, care era îndrăgostit de ea prin 1898, prima femeie din România care s-a plimbat pe bicicletă îmbrăcată în pantaloni, lucru care a stârnit o reacţie foarte puternică într-o ţară încă destul de conservatoare”, a explicat Ionuț Marcul, lector Fundaţia Calea Victoriei.

Regele Ferdinand, îndrăgostit de Mița Biciclista, i-a dăruit o vilă, azi Casa Mița Biciclista

Printre amanții săi s-au numărat și câteva personalități românești: Nicolae Grigorescu, Octavian Goga și chiar Regele Ferdinand.

Despre Regele Ferdinand se spune că i-ar fi făcut cadou casa din apropiere de Piața Amzei din București, Casa Mița Biciclista de azi. E vorba despre o casă mare, neobarocă cu influențe Art Nouveau, cu balcoane și reliefuri cu heruvimi, lei și cupidoni, construită de arhitectul N. C. Mihăescu la intersecția străzilor 

Clădirea valora la vremea respectivă o sumă uriaşă, peste 4 milioane de lei. Și, de pe urma legăturii cu regele Ferdinand, Mariei Mihăescu i s-a tras o altă poreclă, de Miţa Cotroceanca.

Având un alt statut decât al altor curtezane, Maria Mihăescu avea acces la cele mai înalte cercuri politice ale vremii la numai 23 de ani! Astfel că, în casa ei 1.400 de metri pătrați construiți și 26 de camere „din buricul târgului”, organiza evenimente artistice. 

Ea s-a căsătorit spre finalul anilor 1940 cu generalul Alexandru Dimitrescu. Presa vremii scria că ar fi fost cerută de soție chiar de către Regele Manuel al Portugaliei, însă ea îl iubea atunci nebunește pe doctorul Nicolae Minovici și l-a refuzat pe rege.

Ani mai târziu, cu siguranță a regretat amarnic, atunci când problemele economice din timpul războiului au obligat-o să-și închirieze casa din Piața Amzei și să se mute la mansardă. Apoi, odată cu sosirea comunismului, casa a fost naționalizată, iar madama care făcea furori odată a murit în sărăcie, la vârsta de 83 de ani.

Revitalizarea unui hot spot: Casa Mița Biciclista

După Revoluție, casa a fost abandonată, fiind invadată de cerșetori, prostituate și oameni ai străzii. Ulterior, a fost retrocedată urmașilor Mariei Mihăescu. Apoi a fost vândută unui dezvoltator imobiliar, care a readus-o la forma ei originală.

În urmă cu doi ani, vila monument, complet restaurată, a fost redeschisă publicului și a reintrat în circuitul cultural al orașului. Sălile istorice găzduiesc evenimente culturale și sociale, conferințe, expoziții, dezbateri și ateliere. Scara principală a casei este realizată din lemn și este bogat decorată, iar saloanele istorice sunt mobilate ca un spațiu rezidențial, cu zone de living, dining, lectură și ceai. Și, de Sărbători, Casa Mița Biciclista este decorată cu fast, fiind azi unul dintre cele mai fotografiate locuri din București.

FOTO: Casa Regală, Academia Română/Casa Regală, Facebook, Casa de Licitații Historic, Alberto Groșescu

Mai multe