Moartea care l-a distrus pe Charles: s-a întâmplat acum 45 de ani, când a murit "bunicul" lui iubit

27 august 2024   Royals

Pentru Charles, el a fost un al doilea tată, mentor și prieten apropiat, care-i acorda atenția și afecțiunea de care n-avea parte de la părinții lui, Regina Elisabeta și Prințul Philip.

Este vorba despre o figură fermecătoare din cadrul familiei regale britanice: unchiul Prințului Philip, vărul de-al doilea al Reginei Elisabeta a II-a, amiralul Flotei britanice și ultimul vicerege al Indiei.

"Pentru mine, Lordul Mountbatten a fost ca un bunic pe care nu l-am avut niciodată." Sunt cuvintele actualului Rege Charles referitoare la cea mai importantă figură paternă din viața lui, un bărbat de care a fost mai apropiat chiar și decât de propriul lui tată, Prințul Philip.

Lordul Louis Mountbatten, născut cu titlul de Prinţul Louis de Battenberg, a fost o figură cu o influență extraordinară asupra familiei regale. Cunoscut mai familiar cu numele de Dickie, acesta a fost unchiul matern al Prințului Philip (sora lui, Prinţesa Alice, a fost mama lui Philip), iar Prinţul Charles îi era strănepot.

Pe măsură ce Prinţul de Wales a crescut, Dickie se bucura de rolul de bunic onorific al acestuia, dezvoltând o relaţie deosebit de apropiată cu Charles. Acest lucru a provocat ceva tensiuni în familie, căci Prinţul Philip ajunsese să simtă că şi-a pierdut fiul în favoarea Lordului Mountbatten. 

Chipeş, impozant şi carismatic, lordul era o persoană care se făcea plăcută oriunde mergea. 

După ce a fost un fel de peţitor în relaţia Reginei Elisabeta cu Prinţul Philip, lordul a încercat să aranjeze o căsnicie între Charles şi nepoata lui, Amanda Knatchbull, însă aceasta din urmă a respins cererea în căsătorie a prinţului, din cauza presiunii unei vieţi în cadrul familiei regale britanice.

Din păcate, Charles și-a pierdut într-un mod brutal această figură paternă, după ce lordul a fost victima unui asasinat pus la cale de Armata Republicană Irlandeză. În urmă cu 45 de ani, pe 27 august 1979, la vârsta de 79 de ani, acesta a murit după ce o bombă ascunsă în barca lui de pescuit a explodat în orășelul irlandez Mullaghmore. Moartea lui cruntă venea după ce unchiul Prințului Philip a supraviețuit la cel puțin două tentative de asasinat ale IRA, organizație paramilitară pentru care figura Lordului Louis era o țintă specială în lupta cu ocupația britanică din Irlanda de Nord.

Charles rămânea atunci fără cel care, pentru o bună perioadă de timp, i-a fost un tată mai bun chiar decât Prinţul Philip.

Foto: Profimedia, Getty Images

Mai multe