Ne mândrim cu el! Cine e Christopher Ghika, prinţul român din slujba Coroanei britanice

5 mai 2024   Royals

Urmașul domnitorilor români din Țara Românească și Moldova a ajuns să comande trupele britanice ale Reginei Elisabeta și să servească și sub Regele Chales al III-lea.

Sir Christopher John Ghika e onorabilul ofițer cu origini românești al Gărzilor Irlandeze, o unitate de elită care asigură inclusiv protecția Familiei Regale britanice. În ultimii ani, i-am tot auzit numele rostit, cel mai recent la Parada regală anuală organizată de Ziua Sfântului Patrick, când soția sa, Lady Ghika, a înlocuit-o pe Kate Middleton - colonel onorific al Gărzilor Irlandeze (Irish Guards), care a absentat din motive deja larg cunoscute. Îmbrăcată într-o ținută de culoarea prunei, Lady Ghika a avut onoarea anul acesta să conducă ceremonia din Aldershot și să ofere mascotei Gărzilor Irlandeze, simpaticul câine Seamus, un trifoi, după cum cere tradiția.

De altfel, Chris Ghika, cum este cunoscut de camarazii săi, locotenent-colonel în rezervă, general maior al Diviziei Household din Gărzile Irlandeze și Comandor al Ordinului Imperiului Britanic (CBE), este nelipsit de la marile evenimente de peste an ale Casei Regale, care implică prezența trupelor militare. În iunie 2020, în timpul crizei coronavirusului Sir Ghika s-a ocupat de evenimentul modificat Trooping the Color de la Castelul Windsor, iar în 2022, a condus ceremonialul funerar al Prințului Philip. Cel mai grea misiune avea să îi revină anul următor, când a fost desemnat responsabil de organizarea din punct de vedere ceremonial a funeraliilor Reginei Elisabeta a II-a. Iar în 2023, i-a fost alături și Regelui Charles al III-lea, la Încoronare.

Și, deși numele e scris ușor anglicanizat, acest Ghika nu este altceva decât onorabila moștenire pe care actualul ofițer superior al armatei britanice a primit-o ca descendent direct al familiei domnitoare românești Ghica, ce a stăpânit Moldova și Țara Românească din 1658 și până la Mica Unire de la 1859, sub Regele Carol I de Hohenzollern, și care a dat țării urmași nobili și după aceea. Tatăl său era Prințul John-Nicolas Ghika, strănepotul elegantei, rafinatei și intelectualei Prințese Martha Bibescu.

Care este povestea prinţului român Christopher Ghika?

Acesta s-a născut din părinți români la 27 iulie 1928 la Paris, unde a și studiat pentru o carieră în domeniul juridic. În primii 8 ani de viață, petrecuți între Franța și România, a fost crescut de o bonă englezoaică, astfel că engleza a devenit prima sa limbă și, după ce a fost trimis la școală în Anglia, a fost încurajat să adopte moda și comportamentul gentlemanilor englezi. 

În România, el și fratele său mai mic stăteau fie cu familia tatălui său, Dimitrie Ghika-Comănești, într-o casă mare din Moldova, plină de trofee împăiate din expediții de vânătoare în Africa și Canada, fie cu părinții mamei sale, Prințesa Valentina Bibescu, într-o casă la poalele Carpaților, ori în Palatul Mogoşoaia, de lângă București. În septembrie 1939, la două săptămâni după izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, Prințul John Ghika a fost evacuat din România via Atena, cu un avion privat al bunicului său, Valentin Bibescu, care era președintele Federației Aeronautice Internaționale. Din păcate, în 1949, părinții săi au fost arestați, iar Palatul Mogoşoaia a fost naționalizat. Prințesa Martha Bibescu a depus eforturi considerabile de a-și salva fiica și ginerele și de a-i scoate din țară, asigurându-le un trai decent în străinătate.

În Anglia, John Ghika a cunoscut-o pe Judith-Marie Dawidson-Smith, o englezoaică născută în Kent, cu care s-a căsătorit și care avea să fie mama lui Christopher. Interesant este că și Prințul John-Nicolas Ghika a făcut carieră militară, ca Brigadier în Armata Britanică și membru al Gărzilor Irlandeze – ba chiar, în 1978, a fost comandantul paradei militare în timpul vizitei dictatorului Nicolae Ceaușescu la Londra, adică fix cel al cărui regim confiscase întreaga avere a familiei Ghica. Iar un alt strămoș, domnitorul Grigore Alexandru Ghica, a fost fondatorul Jandarmeriei Române (arhivele istorice notând data de 3 aprilie 1850).

„Avem legături puternice cu România și, desigur, este locul de unde vine familia, iar asta este foarte important pentru noi“, spunea Sir Christopher Ghika într-un interviu acordat pentru Antena 3. Tata era foarte fericit și mândru când vorbea despre România și mereu spunea ce țară extraordinară era. În discuțiile noastre, România era un punct de referință în fundal, (...) în special legat de unii oameni pe care tata îi cunoscuse în copilăria sa, unele locuri pe care le cunoscuse atât în București, cât și în Munții Carpați, Bran, Posada și alte asemenea locuri care au devenit și pentru noi, în copilăria noastră, niște locuri importante. Sigur că asta a contat și în vizitele făcute de noi în România. Am mers și eu la Posada, la Mogoșoaia și în alte locuri. (...) Am găsit locuri excepționale, cu oameni prietenoși, o arhitectură aparte, o țară în care mi-a făcut mare plăcere să mă aflu“.

Militar de carieră

Educat la Ampleforth College, Christopher Ghika a urmat exemplul tatălui său și s-a înrolat în Forțele Regale în anul 1993. Și dacă îl vedeți astăzi cu uniforma ceremonială plină de medalii, aceasta nu este doar o costumație de paradă, ci este o recunoaștere a eforturilor sale pe front. Căci, de-a lungul vremii, el a participat la diferite misiuni internaționale, cum ar fi cele din Macedonia de Nord, Kosovo, Sierra Leone, Afganistan și Irak. De asemenea, Sir Ghika a fost și comandantul adjunct al coaliției militare conduse de SUA împotriva grupării teroriste Stat Islamic (ISIS), în cadrul operațiunii Inherent Resolve, din 2018 până în 2019, și, ulterior, general-maior la comanda Diviziei Household din 2019 până în 2023.

Ce a spus despre organizarea funeraliilor Reginei Elisabeta a II-a, care a fost urmărită de 4,2 miliarde de oameni, un record mondial? „Întreaga lume a avut sentimentul unei imense pierderi, căci pentru cei mai mulți dintre noi, ea a fost singurul șef de stat, singura regină pe care am avut-o vreodată și, în 70 de ani pe tron, ea a întruchipat trăsăturile caracteristice ale slujirii și datoriei. Succesul ceremoniilor funerare, pe parcursul celor zece zile, opt operațiuni distincte, s-a datorat eforturilor imense a sute și mii de oameni. Nu voi uita niciodată ziua înmormântării reginei. (...) A doua jumătate a acelei zile de 19 septembrie va rămâne în amintirea mea mereu“, a spus el în cadrul aceluiași interviu.

O altă figură feminină care l-a marcat a fost cea a străbunicii sale, Martha Bibescu. „Era o figură care inspira pe toată lumea. A trăit două războaie mondiale, a văzut schimbarea de regim, cunoștea personal toate marile personalități politice şi literare ale secolului XX, unii dintre prietenii ei erau figuri iconice ale dezvoltării științifice ori din aviația comercială, era o scriitoare foarte talentată și prolifică. Era o persoană impresionantă, fascinantă, plină de viață și de energie, emblematică pentru familia noastră, dar şi pentru România.“

Sir Christopher Ghika este căsătorit cu Clare, și, deși el nu folosește titlul de „Prinț" în mod public, soția sa are titulatura de Lady Ghika. Împreună au doi copii, pe Alexandra și Hugh, dar din motive de securitate militară, nu se cunosc mai multe detalii.

FOTO: Getty Images, Profimedia

Mai multe